Så många svenskar vill gå med i Nato

- 20/05/2015, 08:24 -
Svenska militärer.
1 av 4

Svenska militärer.

TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT

Amerikanska Nato-styrkor.
2 av 4

Amerikanska Nato-styrkor.

TT/Ap

Nato-bossen Jens Stoltenberg.
3 av 4

Nato-bossen Jens Stoltenberg.

TT/Ap

Ulf Bjereld.
4 av 4

Ulf Bjereld.

Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

De blir fler och fler.

Svenskarna har traditionellt sett varit rejält tveksamma till att gå med i Nato – men under de senaste åren har något hänt. Allt fler tycker nu att det vore en bra idé.

– Många blev förvånade förra året att Nato-opinionen hade svängt så kraftigt, att Nato-motståndet hade minskat så snabbt. Och tänkte att det kanske var en konstig mätning eller en tillfällighet, men årets mätning visar att så var inte fallet. Det svenska Nato-motståndet har faktiskt minskat och därmed har landskapet för den svenska Nato-debatten förändrats, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Den mätning han pratar om är SOM-institutets årliga mätning av hur många svenskar som skulle vilja gå med i Nato. 2012 tyckte 17 procent att det var en bra idé men efter en kraftig ökning är det nu 31 procent som tycker att det är ett bra förslag.

– Jag tror att det är kombinationen av det upplevda hotet från Ryssland och en diskussion om försvarets oförmåga att sköta sina uppgifter som leder till att det är fler svenskar i dag än tidigare som förespråkar ett svenskt Nato-medlemskap, säger Bjereld till Sveriges Radio.

Bild: TT

Samtidigt tycker fortfarande 37 procent att det är ett dåligt förslag, och 32 procent har ingen åsikt, men Bjereld tror att allt fler kommer att ändra sig – inte minst med tanke på att Finland nu utreder ett medlemskap.

– Ju närmare Finland kommer att Nato-medlemskap desto mer sänks tröskeln för många svenskar att själva tänka sig ett svenskt Nato-medlemskap. Vi har också det faktum att Sverige samövar med Nato i stor utsträckning. Det är klart att den samövningen på sikt kan nöta ner motståndet mot att gå med i Nato, säger Bjereld till Sveriges Radio.

Bild: TT

Tycker du att Sverige ska gå med i Nato?