Svenska militärer.
1 av 4
Svenska militärer. - Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
Amerikanska Nato-styrkor.
2 av 4
Amerikanska Nato-styrkor. - Foto: TT/Ap
Nato-bossen Jens Stoltenberg.
3 av 4
Nato-bossen Jens Stoltenberg. - Foto: TT/Ap
Ulf Bjereld.
4 av 4
Ulf Bjereld. - Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Så många svenskar vill gå med i Nato

De blir fler och fler.


Svenskarna har traditionellt sett varit rejält tveksamma till att gå med i Nato – men under de senaste åren har något hänt. Allt fler tycker nu att det vore en bra idé.

– Många blev förvånade förra året att Nato-opinionen hade svängt så kraftigt, att Nato-motståndet hade minskat så snabbt. Och tänkte att det kanske var en konstig mätning eller en tillfällighet, men årets mätning visar att så var inte fallet. Det svenska Nato-motståndet har faktiskt minskat och därmed har landskapet för den svenska Nato-debatten förändrats, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

Bild: TT

Den mätning han pratar om är SOM-institutets årliga mätning av hur många svenskar som skulle vilja gå med i Nato. 2012 tyckte 17 procent att det var en bra idé men efter en kraftig ökning är det nu 31 procent som tycker att det är ett bra förslag.

– Jag tror att det är kombinationen av det upplevda hotet från Ryssland och en diskussion om försvarets oförmåga att sköta sina uppgifter som leder till att det är fler svenskar i dag än tidigare som förespråkar ett svenskt Nato-medlemskap, säger Bjereld till Sveriges Radio.

Bild: TT

Samtidigt tycker fortfarande 37 procent att det är ett dåligt förslag, och 32 procent har ingen åsikt, men Bjereld tror att allt fler kommer att ändra sig – inte minst med tanke på att Finland nu utreder ett medlemskap.

– Ju närmare Finland kommer att Nato-medlemskap desto mer sänks tröskeln för många svenskar att själva tänka sig ett svenskt Nato-medlemskap. Vi har också det faktum att Sverige samövar med Nato i stor utsträckning. Det är klart att den samövningen på sikt kan nöta ner motståndet mot att gå med i Nato, säger Bjereld till Sveriges Radio.

Bild: TT

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sverige ska gå med i Nato?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.