Här avslöjas jobbluffen – så lurades väljarna av Socialdemokraterna

- 29/05/2015, 12:32 -
Nyheter24 avslöjar: Så gick det till när 90-dagarsgarantin röstades igenom.
1 av 6

Nyheter24 avslöjar: Så gick det till när 90-dagarsgarantin röstades igenom.

tt bild

Gabriel Wikström var då SSU-ordförande.
2 av 6

Gabriel Wikström var då SSU-ordförande.

TT BILD

Stefan Löfven fick stor uppmärksamhet under kongressen.
3 av 6

Stefan Löfven fick stor uppmärksamhet under kongressen.

TT BILD

Stefan Löfven på kongressen 2013.
4 av 6

Stefan Löfven på kongressen 2013.

TT BILD

Gabriel Wikströms nära medarbetare förnekar uppgifterna.
5 av 6

Gabriel Wikströms nära medarbetare förnekar uppgifterna.

tt bild

Men Håkan Juholt menar att den här typen av strategier finns inom Socialdemokraterna.
6 av 6

Men Håkan Juholt menar att den här typen av strategier finns inom Socialdemokraterna.

TT BILD

Nyheter24 avslöjar hemliga spelet bakom Socialdemokraternas stora jobbsatsning.

I helgen samlas Socialdemokraterna till kongress, och det stora temat är jobben. En viktig del av regeringens jobbstrategi är den så kallade 90-dagarsgarantin, som drevs igenom på S-kongressen 2013.

Ungdomsförbundet SSU drev frågan och krävde att moderpartiet skulle ställa sig bakom idén. "90-dagarsgarantin är SSU:s viktigaste fråga inför partikongressen och med detta förslag tar vi vårt ansvar för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är hög tid för socialdemokratin att visa lika höga ambitioner", skrev SSU:s ordförande Gabriel Wikström i en debattartikel i Svenska Dagbladet i februari 2013.


Gabriel Wikström. Bild:TT

När förslaget röstades igenom på kongressen sågs detta som en stor seger för SSU och ordföranden Gabriel Wikström, som numera är folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. När Socialdemokraterna sedan drev frågan kunde partiledaren Stefan Löfven visa att han hade bra relationer med ungdomsförbundet. Den mediala uppmärksamheten kring förslaget blev också väldigt stor, eftersom det hela beskrevs som en konflikt.


Stefan Löfven på kongressen 2013. Bild:TT

Men nu kan Nyheter24 avslöja att allt var en bluff. Förslaget kom inte alls från SSU. Det kom i själva verket från Socialdemokraternas stab, där förslaget utarbetades och skrevs. Förslaget gavs sedan till SSU för att ungdomsförbundet skulle driva frågan som sin egen.

– Det var planerat från sossarna, en bluff helt enkelt, säger en väl insatt källa till Nyheter24 och fortsätter:

– De bara gick till SSU:s ledning med det helt enkelt.

Men SSU:s dåvarande kommunikationsstrateg förnekar påståendet

– Det är helt felaktigt. Det här var ett SSU-förslag som drevs igenom. Själva namnet på förslaget och strategin inför kongressen arbetades fram i en arbetsgrupp som leddes av Gabriel Wikström och som jag själv var en del av. SSU-distrikten och SSU-ombuden inför kongressen gjorde ett stort arbete och fick igenom förslaget, säger den före detta SSU-toppen Juan-Pablo Roa till Nyheter24.

Före detta partiledaren har utbildat om tekniken

Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt menar att det hela inte alls är otänkbart, även om han själv inte känner till det här specifika fallet.

– Jag har hållit utbildningar i metoden att låta någon vinna det som redan är vunnet. Alltså man tar ett beslut och låter någon eller några driva fram det till beslut, säger Juholt till Nyheter24.


Före detta partiledaren Håkan Juholt. Bild:TT

– Väldigt ofta presenterar makten i en kommun eller på annat håll sitt förslag, liksom taget ur luften. Det tycker jag är fel. Det är retoriskt bättre att låta förslaget eller beslutet växa fram under några månader och låta någon underifrån väcka det, driva, bråka och vinna, fortsätter Juholt.

Nyheter24 söker Gabriel Wikström för en kommentar.

Har du förtroende för socialdemokraterna?