Slänger fram förslag.
1 av 4
Slänger fram förslag. - Foto: TT
Stefan Jakobsson.
2 av 4
Stefan Jakobsson. - Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
SD vill höja lärarlönerna.
3 av 4
SD vill höja lärarlönerna. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Hela vägen upp till 60 000 kronor i månaden.
4 av 4
Hela vägen upp till 60 000 kronor i månaden. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

SD: Lärare ska kunna tjäna 60 000 i månaden

Presenterar nytt förslag i dag.


Sverigedemokraterna vill höja lärarlönerna – rejält. Faktum är att partiet, enligt Ekot, vill införa en karriärstege för lärare som möjliggör löner på uppemot 60 000 kronor i månaden, något som ska presenteras senare under tisdagen.

– Inom alla andra yrken finns en karriärtrappa. Det finns inte ett företag inom näringslivet där du inte har möjlighet att avancera uppåt. Men i skolan kan man tyvärr komma in, stänga dörren och inte vidareutbilda dig på 40 år, och det anser inte vi vara okej, varken för eleverna eller för lärarna. Det måste finnas möjlighet för de duktiga lärarna att stanna kvar i läraryrket. Det kan inte bara vara att man ska sitta och vänta på att bli rektor, utan det måste finnas många steg på vägen dit, säger partiets utbildningspolitiske talesperson Stefan Jakobsson till Ekot.

Bild: TT

Tanken är alltså att lärare ska kunna tjäna mer och mer genom att vidareutbilda sig och bli skickligare – samtidigt som de som når upp till toppen ska skickas ut till de skolor med sämst resultat för att förbättra undervisningen där. För varje nivå ska sedan lönen höjas för läraren.

– Vi vill motivera de lärare som finns i systemet, som är duktiga, att stanna kvar i läraryrket och där göra sin karriär. På så sätt behåller också eleverna en hög kvalitet på skolan, säger Jakobsson till Ekot.

Bild: TT

Inspirationen kommer från Kina och Shanghai.

– Vi känner att vi måste titta på de skolor som har lyckats bäst i världen, och vi har valt i det här fallet att titta på Shanghai, som på 30 år har gått från ett bottenresultat till absolut topp i de tre olika undersökningar som presenteras av OECD, säger Jakobsson till Ekot.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!