Blir det mer plugg nu?
1 av 4
Blir det mer plugg nu? - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna König Jerlmyr.
2 av 4
Anna König Jerlmyr. - Foto: Yvonne Åsell
Moderaterna vill korta sommarlovet.
3 av 4
Moderaterna vill korta sommarlovet. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Och öka antalet undervisningstimmar.
4 av 4
Och öka antalet undervisningstimmar. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

Moderaternas nya idé – vill korta sommarlovet

Vill dessutom öka antalet undervisningstimmar och införa ett system med tre terminer.


Moderaterna slår till med en idé som knappast lär bli superpopulär bland landets ungdomar. Man har nämligen ett nytt förslag – att korta elevernas sommarlov, det skriver Aftonbladet.

– De kanske inte uppskattar det, direkt. Men om tio eller tjugo år tror jag att de skulle se i backspegeln att det är ändå var bra. Det gjorde att man lättare kunde få jobb eller kom in på den där utbildningen man ville, säger Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarrådet i Stockholm som lett arbetsgruppen "Ett modernt yrkesliv, ett tolerant och jämställt Sverige", när tidningen frågar hur hon tror att tioåringar ser på det hela.

Bild: TT

Samtidigt vill man öka antalet undervisningstimmar och dessutom införa tre terminer i ställer för två som det är just nu.

– Dagens system med två terminer och långa sommarlov är anpassat till en tid när de flesta i Sverige var bönder. I dag har vi en helt annan situation där de långa loven ställer till det för barn och familjer, säger König Jerlmyr till Aftonbladet.

Bild: TT

Moderaterna har tagit inspiration från ett antal andra länder, bland annat Storbritannien och Frankrike, och anledningen till att man vill öka antalet undervisningstimmar är att Sverige halkat efter i OECD-genomsnittet. Dessutom menar man att dagens långa sommarlov slår mot barn som kommer från tuffare socioekonomiska förhållanden.

– Man har kanske bara sex veckors semester och det ställer till det för många familjer, att de får dela upp sig och inte kan ha sommarlov tillsammans. Särskilt svårt blir det för ensamstående, där barnets lov är längre än vad semestern räcker till, säger König Jerlmyr till Aftonbladet.

Bild: TT

Nu lägger man fram sitt förslag och König Jerlmyr säger till Aftonbladet att man hoppas att det kan bli ett skarpt förslag på partiets stämma till hösten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!