1 av 3
- Foto: tt bild
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Busch Thor: IS-svenskar ska dömas för landsförräderi

Ebba Busch Thor vill ta hårda tag mot svenskar som reser ner till Syrien och Irak för att kriga för Islamiska staten.


Svenskar som reser för att kriga för terrorarmén Islamiska staten ska kunna dömas för landsförräderi. Det föreslår Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Straffet ska vara på mellan fyra år och livstid.

– Om man som svensk medborgare eller bosatt i Sverige reser för att delta i en sådan styrka utgör man ett hot mot svenska staten, sa Ebba Busch Thor vid en presskonferens i Almedalen i dag.

Även personer som inte är svenska medborgare ska kunna dömas, men KD:s ledare vet inte hur det kommer se ut i praktiken.

– Vi bör titta på hur personer med olika typer av uppehållstillstånd ska kunna dömas för det, men vi är inte klara med utredningen än, säger Ebba Busch Thor till Nyheter24.

Pass ska kunna beslagtas

Busch Thor vill också att återvändande krigare ska kunna ”portas”, helt enkelt hindras från att komma in i landet. Polisen ska också kunna beslagta pass från personer som misstänks planera att ansluta sig till IS.

Kristdemokraterna presenterar i dag ett sjustegsprogram för att förebygga våldsbejakande extermism. Ebba Busch Thor lade också tyngd på att det är viktigt att motverka segregationen i ”vissa bostadsområden”.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!