1 av 3
- Foto: BERTIL ERICSON / TT
2 av 3
- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
3 av 3
- Foto: TT BILD

Därför tror Åsa Romson på elallergi

Under Tankesmedjan i P3:s grillning kom det fram att Åsa Romson tror på elallergi.


Det var i torsdagens avsnitt av Tankesmedjan i P3 som vice statsministern Åsa Romson fick frågan "Tror du på elallergi?"

Till utfrågarnas förvåning blev svaret ett tydlig: "Ja."

Detta trots att det inte finns något vetenskapligt stöd för att elallergi överhuvudtaget existerar.

"Inget vetenskapligt stöd"

När Nyheter24 ringer forskaren Lena Hillert säger hon att vetenskapen är tydlig, det finns inget medicinskt stöd för begreppet.

– Det man kan säga är att man tror på att de mår dåligt, men det finns inget vetenskapligt stöd för att det är den faktorn som orsakar besvären, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, till Nyheter24.

Foto: TT BILD

"Vetenskapligt belagt tillstånd"

För Nyheter24 förtydligar Åsa Romson sitt uttalande.

– Det som brukar kallas för elallergi är ett verkligt, vetenskapligt belagt tillstånd. De som är drabbade mår dåligt på riktigt, och förtjänar att få en god vård, säger Romson via sin pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

"På vetenskaplig grund"

Romson fortsätter:

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att deras problem beror på elektromagnetisk strålning, men tillståndet som sådant är i högsta grad verkligt. Miljöpartiets politik är att all offentligt finansierad vård ska vila på vetenskaplig grund.

Samtidigt menar Lena Hillert, som är docent och överläkare, att frågan är felställd.

– Du kan inte bevisa att något inte finns, oavsett om det är tomten, svarta svanar eller vad som helst. Man kan säga att vi inte positivt kan påvisa att det finns, säger Lena Hillert.

Romson under Almedalsveckan. Foto: TT BILD

/
/
Senaste nytt

Borlänge: Polisen rapporterar om misshandel

Tränare våldtog kvinna med funktionsvariation

En man i 60-årsåldern döms för att vid två tillfällen ha våldtagit en kvinna samt för att ha ofredat henne sexuellt ytterligare två gånger, rapporterar Bohusläningen. Övergreppen skedde när mannen, som var kvinnans idrottstränare, skjutsade henne från träningen till hennes boende.

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Sex palestinier rapporteras ha skjutits ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret al-Fara i den av Israel ockuperade Västbanken.

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.