9 viktiga saker Jan Björklund sa i sitt tal

- 05/07/2015, 13:56
1 av 7

tt bild

2 av 7

tt bild

3 av 7

tt bild

4 av 7

tt bild

5 av 7

tt bild

6 av 7

tt bild

7 av 7

tt bild

Folkpartiets partiledare var sist ut i Almedalen. Ryssland och valfriheten stod i fokus.

1. Ryssland

Putin är det det största hotet mot friheten i Europa, sa Jan Björlund i sitt tal. Svenska politiker har varit fega och Socialdemokraterna är antiamerikanska. Freden får inte tas gör given, sa Björklund, som menar att det tar bara arton minuter för militärplan att flyga från Kaliningrad till Visby.

2. Grekland

Björklund hoppas att det grekiska folket är klokare än den vänsterpopulistiska regeringen, när han talade om dagens val, då Grekland röstar om EU:s förslag till stödpaket. Det europeiska samarbetet måste värnas även i motvind, menade Björklund.

3. Välfärden

Välfärden handlar om tillit, och när det handlar om att lägga sitta liv i någon annans händer är valfriheten viktigt. Kommunalråden vet inte alltid bäst, sa Björklund.

4. Utanförskap

Samhället curlar människor, och arbetsrätten skapar arbetslöshet, sa Jan Björklund. Den rödgröna skolan var uppbyggd så att elever inte lärde sig att anstränga sig. Det behövs mindre curling och mer socialliberalism i svensk poltik, sa Jan Björklund.

5. Jobben

När Löfven pratar om jobb pratar han egentligen om skatt, sa Björklund. Alla människor ska få chans till jobb, men trösklarna är för höga. Hellre låg lön än inget jobb alls. Socialdemokraternas politik cementerar utanförskapet, sa Björklund.

6. Byggandet

Regleringar och subvention är inte lösningen för att lösa bostadskrisen. Bostadsbristen ska lösas med avregleringar i ett nytt program som Folkpartiet ska lägga fram för att lösa krisen, sa Jan Björklund.

7. Skolan

Skolan ska fortsätta reformeras, just nu gör regeringen ingenting. Lärarna ska bestämma i klassrummet, och Folkpartiet är långt ifrån klara med att förändra den svenska skolan, sa Jan Björklund.

8. Alliansen

Alliansen måste göra sig hemläxa, väljarna var inte nöjda. Alliansen måste utveckla en ny politik. Man kan inte gå till val 2018 på samma politik som man förlorade valet med 2014, sa Björklund.

9. Folkpartiet behövs

Sverigedemokraterna bygger myrar, Vänsterpartiet är mot valfrihet, Miljöpartiet är emot tillväxt. Folkpartiet behövs som en socialliberal kraft i Sverige, sa Jan Björklund i sitt tal i Almedalen.

tyckte du talet var bra?