Måndag 24 Jan
Stockholm

Leif GW Persson sågar Alice Bah Kuhnke

Till attack.
1 av 8
Till attack. Foto: TT
Leif GW Persson delar ut kängor.
2 av 8
Leif GW Persson delar ut kängor. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Inte minst mot Alice Bah Kuhnke.
3 av 8
Inte minst mot Alice Bah Kuhnke. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men även mot Åsa Romson.
4 av 8
Men även mot Åsa Romson. Foto: Marcus Ericsson/ TT
Däremot får Maria Wetterstrand och Göran Persson beröm.
5 av 8
Däremot får Maria Wetterstrand och Göran Persson beröm. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ebba Witt-Brattström försvarar kulturministern.
6 av 8
Ebba Witt-Brattström försvarar kulturministern. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Alice Bah Kuhnke.
7 av 8
Alice Bah Kuhnke. Foto: Bertil Ericson/TT
Leif GW Persson.
8 av 8
Leif GW Persson. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Professor Leif GW Persson verkar inte vara jätteförtjust i Alice Bah Kuhnke och hur hon sköter sitt jobb.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kommer knappast som en nyhet att Leif GW Persson vet hur man skapar rubriker, och nu verkar han vara igång igen. Kriminologprofessorn har ställt upp för en lång intervju i Expressen där han främst pratar om sin kommande bok men även passar på att skicka iväg några sågningar – inte minst mot kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Bakgrunden är att han i sin nya bok, enligt Expressen, även där passar på att såga henne – inte minst för hennes intresse för hemslöjd. Något som skulle kunna tolkas som rätt förminskande.

– Nej, hon har själv många gånger sagt att hemslöjd är hennes stora intresse i livet, det var för bra för att släppa. Det är säkert kul för hemslöjden men i kulturpolitiken har hon inte åstadkommit något. Det är mycket sorgesamt. Jag tror att man ska vara försiktig med att göra gamla barnprogramledare till kulturministrar, särskilt när de pratar och tänker som ett barn, säger Persson själv till Expressen och fortsätter:

– Det har funnits ytterst kompetenta språkrör i Miljöpartiet tidigare, Maria Wetterstrand till exempel, en av få som kunde ta en politisk debatt mot Göran Persson. Men efter det är det jävligt tunt. Åsa Romson med sina båtfärger och minst sagt underliga historiska jämförelser, och tomten Yvonne Ruwaida som gjorde ett nummer av att hon aldrig åkte bil till riksdagen. Nej, för hon åkte taxi både dit och hem, med privatchaufför, på skattebetalarnas bekostnad.

Rätt hårda ord, om man säger så. Vilket litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström tycks hålla med om. Hon säger till Expressen att det en "infantilisering" av Bah Kuhnke och att det är "tveksamt om han skulle ha använt samma uttryck om det gällde en man.

– I allmänhet tycker jag att Leif GW är dryg och inte särskilt rolig, men han skriver hyfsat bra böcker, säger Witt Brattström till Expressen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela