Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kallar EU till krismöte – ska prata om flyktingkrisen

- 31/08/2015, 07:46
1 av 4

Ap

2 av 4

Ap

3 av 4

Ap

4 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Har nått "aldrig tidigare skådade proportioner".

Den 14 september kallas samtliga 28 inrikesministrar i EU till ett krismöte, uppger BBC. Det man ska diskutera är flyktingfrågan, något som enligt den kallelse som kommit ut från ordförandelandet Luxemburg har nått "aldrig tidigare skådade proportioner".

Bild: TT

Enligt BBC säger FN att den största anledningen bakom ökningen är den pågående konflikten i Syrien. Kallelsen kommer efter en svart vecka där hundratals människor drunknat i Medelhavet och 71 personer dött i en lastbil i Österrike. Över 2 500 uppges ha drunknat på Medelhavet bara under 2015. Samtidigt rapporterar BBC att över 100 000 flyktingar nådde EU:s gränser under juli månad – tre gånger fler än året innan.

Bild: TT

På mötet ska man nu bland annat diskutera hur man ska åtgärda flyktingsmugglare, återsändande av flyktingar som inte anses ha skyddsbehov och hur det interna samarbetet inom EU ska fungera.

Bild: TT

Ett möte som välkomnas av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som särskilt hoppas kunna drivan frågan om lagliga vägar in i EU.

– Det är en fråga som Sverige varit i det närmaste ensamt om att driva, men det blir mer och mer uppenbart att det måste ske. Jag hoppas att fler länder inser det, säger han till TT enligt Aftonbladet.