Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är JK:s beslut om SD:s kampanj

- 07/08/2015, 11:09
JK inleder ingen förundersökning.
1 av 2

JK inleder ingen förundersökning.

Karl Anders Lindahl

Här slits reklamen ner.
2 av 2

Här slits reklamen ner.

​Justitiekanslern inleder inte någon förundersökning.

Det blir ingen förundersökning mot Sverigedemokraterna efter kampanjen mot tiggare i tunnelbanan på Östermalmstorg.

Justitiekanslerns beslut är att innehållet inte kan uppfattas som tryckfrihetsbrott.

"Det är tveksamt om de uttalanden som finns på affischerna och banderollerna kan anses riktade mot en viss folkgrupp eller grupp av personer i den mening som straffstadgandet kräver. Även om så skulle vara fallet når uttalandena, med beaktande av de yttrandefrihetsrättsliga hänsyn som beskrivits ovan, inte upp till en sådan nivå av missaktning som krävs för att brott ska föreligga.

De aktuella affischerna och banderollerna innefattar således inte något straffbart hets mot folkgrupp. De kan inte heller, såvitt kan bedömas, innefatta något annat tryckfrihetsbrott. Förundersökning ska därför inte inledas.", skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Kampanjen, som riktar sig till turister, har under den senaste veckan fått enorm uppmärksamhet. Många har protesterat, och tidigare i vecken stormades tunnelbanestationen av personer som rev ner affischer som satts upp i nedgången.