Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M: Inför utbildnings-plikt för invandrare

Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.
1 av 5

Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.

TT-montage

Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.
2 av 5

Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.

TT NYHETSBYRÅN

Skriver på DN Debatt.
3 av 5

Skriver på DN Debatt.

Marcus Ericsson/ TT

Vill underlätta för nyanlända och unga att få jobb.
4 av 5

Vill underlätta för nyanlända och unga att få jobb.

Henrik Montgomery/ TT

Anna Kinberg Batra.
5 av 5

Anna Kinberg Batra.

Marcus Ericsson/TT

Nyheter | 13/08/2015 08:02

Människor som kommer till Sverige utan färdig grundskola ska utbilda sig, skriver Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé.

I en debattartikel publicerad på DN Debatt skriver moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé om partiets nya plan för jobben.

"Ett nytt utanförskap växer fram i Sverige. Det skapar otrygghet och gör att potentialen hos människor inte tas till vara. Det begränsar människors frihet och möjlighet till känslan av att göra rätt för sig. Det bidrar till att parallella samhällen tillåts växa fram där oron hos människor ökar och förtroendet för samhället minskar. Det begränsar Sverige", inleder de två moderaterna artikeln.

För att underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden pekar Batra och Tobé på två punkter, första jobbet och något de kallar förstajobbet-anställning.


Bildkälla: TT Bild

I första punkten framgår bland annat att de vill satsa tio miljarder kronor på reformer. Precis som tidigare vill Moderaterna att skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta ska kännas, och de föreslår ett förstajobbet-avdrag som de tror kan leda till 10 000 nya jobb.

Moderaterna vill även införa utbildningsplikt för invandrare som inte gått färdigt i grundskolan.

"Vi föreslår utbildningsplikt för dem som kommer hit från andra länder men inte har färdig grundskola och en utökad jobbstimulans även inom etableringsersättningen för att fler ska anstränga sig för det första jobbet", skriver de i artikeln på DN.

Bildkälla: TT Bild

Även komvux, lärlingsjobben och yrkesutbildningarna vill partitopparna utveckla.

I punkt två presenteras ytterligare lösningar för att unga och utrikes födda ska komma in på arbetsmarknaden.

"För att ta sig an det nya utanförskapet behövs ökad flexibilitet och enklare vägar in på arbetsmarknaden. Vi föreslår därför att en ny anställningsform för unga och nyanlända bör införas i Lagen om anställningsskydd, LAS: förstajobbet-anställning."

I praktiken ska LAS: förstajobbet-anställning fungera en kortare period, max 18 månader, och syfta till att i samspel med mellan arbetsgivare, Arbetsförmedling och komvux vara en språngbräda in i arbetslivet.

Läs hela debattartikeln här.