SD ger en mörk bild av Göteborg.
1 av 4
SD ger en mörk bild av Göteborg. - Foto: tt bild/facebook
Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou har pratat med folk på stan.
2 av 4
Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou har pratat med folk på stan. - Foto: pressbild
Men även Göteborgs stad håller med om att statistiken talar mot SD.
3 av 4
Men även Göteborgs stad håller med om att statistiken talar mot SD. - Foto: TT bild
Bild från en brottsplats i Göteborg.
4 av 4
Bild från en brottsplats i Göteborg. - Foto: tt bild

Sverigedemokraterna säger att otryggheten ökar – stämmer det?

Sprider uppmärksammad bild på Facebook.


"Vi sätter ner foten mot den ökande otryggheten". Så sprider Sverigedemokraterna i Göteborg en bild på sin Facebook-sida, där de visar statistik på brott som begåtts i Göteborg under sommaren.


"Sverigedemokraterna är det parti som sätter ned foten mot den eskalerande brottsligheten som sprider sig ut runtom i vårt land", skriver man i anslutning till bilden.

Men när Nyheter24 kollar upp den officiella statistiken så visar det sig att Sverigedemokraterna målar upp en falsk bild av samhället. Det är inte bara så att andelen av befolkningen som utsatts för brott mot enskild person har minskat de senaste tio åren, otryggheten har inte alls ökat. Faktum är att det är precis tvärtom. De senaste tio åren har otryggheten i samhället minskat drastiskt.


Till exempel har tio procent av befolkningen en oro för att överfall och misshandel, en siffra som låg på 15 procent 2006. Endast 19 procent har stor oro över brottsligheten i samhället, jämfört med 29 procent 2006. Och 15 procent känner oro när de går ut ensamma på kvällen, till skillnad från 2006, då 21 procent kände oro över att gå ut på kvällen.

Trenden är tydligt i hela landet, och Göteborgsregionen är inget undantag. Ändå påstår SD att otryggheten ökar och att man vill "återskapa det gemytliga Göteborg".

– När man pratar med folk på stan så upplever man en oerhört större otrygghet i dag. Och tyvärr slår vi rekord i skottlossningar i Göteborg varje år, säger Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD Göteborg när Nyheter24 ringer upp. Och han ser inget problem med budskapet som sprids på Facebook.

– Det här är ju siffror som jag fått direkt från polisen.

Men om ni säger att otryggheten ökar när den inte gör det, kan inte ni bidra till att den ökar då?

– Det här faktiska siffror över vad som hänt under juni, juli, augusti i Göteborg, det här är siffror vi fått av polisen. Jag tycker inte det känns speciellt tryggt.

Och hur ska ni ta itu med detta?

– Vi måste upprätta en bättre strategi för att möte den organiserade brottsligheten. Och om vi talar trygghet vill vi förbjuda tiggeri. Folk känner otrygghet när folk är uppe i ansiktet och tigger. Och sen ska vi ha mer resurser och befogenheter till polisen, säger Jörgen Fogelklou till Nyheter24.

Från Göteborgs stad sida vill man inte kommentera partipolitik, men håller med om att tryggheten har blivit större, och att brottsligheten minskat.

– De senaste siffrorna visar att tryggheten i samhället ökar, och sett till allmänna brott så har också brottsligheten minskat. Det kan man både konstatera via kriminologisk forskning och statistik, säger Agneta Essén, samordnare för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete i Göteborg.

Dock menar hon att det kan bero på vem man frågar.

– Om man frågar någon som bor i ett område där det precis varit en skottlossning så skulle de inte uttrycka att de är speciellt trygga. Men den generella bilden är att folk blir tryggare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.