Regeringen presenterar snart budgeten.
1 av 3
Regeringen presenterar snart budgeten. - Foto: Bertil Ericson/TT
Bolund och Andersson vill styra upp.
2 av 3
Bolund och Andersson vill styra upp. - Foto: Bertil Ericson/TT
Tror på en ljusare framtid.
3 av 3
Tror på en ljusare framtid. - Foto: Bertil Ericson/TT

Så mycket pengar vill regeringen satsa på jobb

V, S och MP är överens om de största utmaningarna.


Det är finansministern Magdalena Andersson (S) och biträdande finansministern Per Bolund (MP) som i en artikel på DN Debatt slår fast vilka de tre största utmaningarna är för Sverige just nu. Jobb, skola och klimat kommer att stå i fokus när regeringen om några veckor lägger fram budgetpropositionen för 2016 till riksdagen.

Budgeten bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet, och det är jobben som står i första led.


Bildkälla: TT Bild

"Den svenska arbetslösheten är hög ur både ett historiskt och internationellt perspektiv. Att så många svenskar går arbetslösa är ett slöseri som hindrar vår ekonomi från att växa, men det är också ett socialt problem då ett jobb i många fall är en förutsättning för att vara självständig och fullt ut kunna delta i samhällslivet. En av regeringens viktigaste uppgifter är att minska arbetslösheten varaktigt och att öka sysselsättningen. Att bekämpa arbetslöshet och utslagning är centralt i ett jämlikt samhällsbygge.", skriver Bolund och Andersson på DN Debatt, och fortsätter:

"Trots att arbetslösheten är hög är antalet lediga jobb fler än någonsin. Förutom åtgärder som stärker den svenska ekonomin generellt krävs därför betydande åtgärder för att förbättra matchningen på den svenska arbetsmarknaden."

Totalt vill de satsa cirka tio miljarder kronor om året för att få ordning på arbetslösheten. Pengarna ska bland annat gå till investeringar i bostäder, infrastruktur – något som regeringen tror är jobbskapande.

Utöver det ska utbildningen för såväl barn som vuxna ses över. Målet är att skapa 150 000 jobb och nå finansdepartementets senaste prognos för arbetslöshet på 6,2 procent år 2018.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på regeringens politik?
Tack för din röst!