Stockholm

10 punkter som förklarar varför valet av SDU-ordförande är väldigt viktigt

1 av 2
. Foto: Henrik Montgomery/ TT
Gustav Kasselstrand.
2 av 2
Gustav Kasselstrand. Foto: TT BILD

Valet av ordföranden kan vara helt avgörande för partiets framtid. Här är historien bakom varför valet är så viktigt.


Läs mer

1. Partiet byter riktning

På partiets landsdagar i november 2011 ändrar man i sitt partiprogram till att partiet i första hand ska vara socialkonservativt. Något som Kasselstrand tycker är sådär. "Det här kanske inte är så väl förankrat som alla tror", säger han till Nyheter24.

Bild: TT

2. Hahne får kicken

Det är, såklart, inte helt lätt att slå fast exakt hur det började men i januari 2012 fick SDU:s vice ordförande William Hahne foten från sin roll som pressekreterare i partiet efter att han tillsammans med ordföranden Gustav Kasselstrand publicerat en debattartikel där de krävde att huvudpartiet skulle ändra sin ståndpunkt i Israel/Palestina-frågan. Kritiken mot Hahne var så hård att han under ett partistyrelsemöte pressades till tårar.

Bild: TT

3. Kuppförsöket mot Kasselstrand

Ganska snart därefter, i september 2012, försökte partiledningen kuppa bort Kasselstrand från ledningen i SDU och ersätta honom med den nuvarande riksdagsledamoten Paula Bieler. Ett försök som misslyckades kopiöst när det visade sig att medlemmarna i SDU inte hade några planer på att gå på partiledningens linje.

Bild: TT

4. Osams om järnrörsskandalen

Man lyckades även bli osams i samband med järnrörsskandalen i november 2012. Kasselstrand och Hahne tyckte nämligen inte alls att Erik Almqvist skulle behöva avgå, bara för att han traskat runt med järnrör på stan. I efterdyningarna fick även Kasselstrand sparken från riksdagskansliet.

Bild: TT

5. Bråkar öppet på fejan

Och därmed lugnade det såklart ned sig. Not. Under SDU-kongressen 2013 utspelade sig ett öppet bråk på Facebook – med SDU på ena sidan och partitopparna på den andra. Mattias Karlsson frågade sig varför ungdomsförbundet inte tog med socialkonservatism i sitt principprogram varpå Richard Jomshof följde upp det med att kalla hela programmet för "ytligt, bristfälligt och otydligt". Allt öppet på Facebook.

Bild: TT

6. Försöker kuppa Kasselstrand – igen

Alltså var det föga förvånande att ett nytt försök att peta Kasselstrand gjordes 2014 – den här gången genom att ersätta honom med Henrik Vinge. Vilket inte heller det funkade och Vinge fick istället fortsätta som presschef i huvudpartiet.

Bild: TT

7. Lynchstämning på möte

Om det var dålig stämning innan så blev det ännu sämre när William Hahne, som redan efter att ha avslöjat sin kandidatur fick ett uteslutningsärende öppnat mot sig, lyckades bli vald till ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad under ett kaotiskt möte där han ersatte partiledningens favorit Maria Danielsson. Hahne sa själv till Aftonbladet att det "rådde lynchstämning" under mötet.

Bild: TT

8. Kasselstrand och Hahne sparkas ut

Sedan kom då "beskeden" under tisdagen – både Hahne och Kasselstrand gick ut med att de båda kommer att uteslutas ur partiet. Pajkastning från båda håll kom att följa – och lär fortsätta.

Bildkälla: TT Bild

9. Åkesson säger att de kan klippa banden till SDU

I augusti berättar Jimmie Åkesson i en intervju med Sverigedemokraternas medlemstidning, SD-kuriren, om förhållandet med SDU. Han säger då att det finns en kandidat till ordförandeposten som ”representerar den gamla SDU-ledningen som nu är utesluten ur partiet”. Skulle den personen vinna menar Åkesson att det kan leda till att man klipper banden helt med SDU.

Bildkälla: Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT

10. Jessica Ohlson

Ohlson är den kandidat Åkesson syftar på när han pratar om en kandidat som representerar den gamla ledningen. Hon är nuvarande förbundssekreterare, och mycket talar för att hon går vinnande ur valet.

– Det är förstås väldigt olyckligt. Det skulle skada relationerna allvarligt om det var så att hon blev vald till ordförande, har SD:s presschef Henrik Vinge sagt till Aftonbladet angående Ohlson som kandidat.

Den andra kandidaten, Tobias Andersson, ska stå närmare moderpartiet.

Bildkälla: TT Bild


Kommer SD kapa banden med SDU?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.