Flyktingar på dansk väg.
1 av 3
Flyktingar på dansk väg. - Foto: TT Bild
Norska tullen.
2 av 3
Norska tullen. - Foto: TT Bild
Väntan.
3 av 3
Väntan. - Foto: TT Bild

Därför har Sverige och Danmark så olika syn på invandring

Forskaren Karin Borevi har undersökt Sveriges syn på invandring och hittat svaret på varför den skiljer sig mot till exempel Danmarks.


Att invandringspolitiken och synen på invandring skiljer sig åt om man jämför Sverige och Danmark är knappast en nyhet. Men varför är det så att två länder som i övrigt är väldigt lika har så olika syn på frågorna?

Det har Karin Borevi, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, undersökt och hittat svaret på.

– Andra världskriget utgör något av en vattendelare. Det faktum att Sverige inte var med och att Danmark var ockuperat hade betydelse för invandringen efter krigsslutet och den politiska debatt som invandringen gav upphov till i de här länderna. Efter det var Sverige snabbare än Danmark att institutionalisera och göra stora reformer, säger Borevi till Sveriges Radio.

Historien som de bägge länderna utgår i från skiljer sig så pass mycket att det har påverkat den faktiska politiken och vilka beslut som tagits. Borevi har bland annat undersökt riksdagen i Sverige, olika historiska beslutsprocesser, och jämfört det med andra länders beslut och debatter.


Bildkälla: TT Bild

En stor orsak verkar vara att arbetskraftsinvandringen var tidigare och större i Sverige efter andra världskriget. Något som påverkade vilka reformer som gjordes på 70-talet. Exempel på reformer är rätt till hemspråksundervisning och att minoriteters rätt till sin egen kultur kom in i grundlagen.

I Danmark gjordes liknande reformer – men först under 80-talet.

– Man har varit förvånansvärt stabil längs den vägen som man stakade ut 1975 i Sverige, säger Borevi och hänvisar till både sin egen och andras forskning.

Hur Sverige agerar i nuläget kan påverka och staka ut framtiden för landet på lång sikt.

– Frågan är om vi står inför ett historiskt vägskäl just i dag. Det kan mycket väl vara så vi ser det i efterhand, säger Borevi till SR.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!