Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott

- 29/09/2015, 14:10 -
Martin Kinnunen.

Martin Kinnunen.

TT/ Pontus Lundahl

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen kommer att åtalas för grovt skattebrott.

Martin Kinnunen kommer att åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Dessutom kommer ytterligare en person att åtalas, misstänkt för medhjälp till de brotten, det skriver Aftonbladet. Det ska handla om Kinnunens roll som styrelseledamot i SD:s bolag Samtid och Framtid.

Aftonbladet skriver att de brottsliga handlingarna ska ha utförts under 2013 och 2014 – och enligt Ekobrottsmyndigheten ska det röra sig om mycket stora belopp.

"Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen", skriver vice chefsåklagare Jakob Holmberg i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

I ett pressmeddelande kommenterar Kinnunen själv misstankarna, säger att han inte tänker ta någon time out – och att han inte gjort något brottsligt.

– Jag har som hastigast läst igenom åtalsbeslutet och det har inte framkommit något som gör att min syn på detta har förändrats. Detta är en påfrestande situation men jag har inte begått något brottsligt och jag är full av tillförsikt inför att den rättsliga prövningen där jag kommer kunna rentvås från dessa anklagelser. Min förhoppning nu är att tiden inför den rättsliga prövningen blir så kort som möjligt.