Nu kan det snart bli slut på religiösa symboler på polisuniformerna – då måste loggan ändras.
1 av 3
Nu kan det snart bli slut på religiösa symboler på polisuniformerna – då måste loggan ändras. - Foto: tt bild
Richard Jomshof (SD) har skrivit motionen.
2 av 3
Richard Jomshof (SD) har skrivit motionen. - Foto: tt bild
"Myndighetsutövning ska vara neutral och uniformerna därmed helt fria från religiösa symboler", skriver Jomshof.
3 av 3
"Myndighetsutövning ska vara neutral och uniformerna därmed helt fria från religiösa symboler", skriver Jomshof. - Foto: tt bild

Vill SD-toppen ändra polisens vapen?

Symbolen för polisen har sett likadan ut i över 60 år. Men om Sverigedemokraternas Richard Jomshof får som han vill kommer den snart att ändras.


Polisens heraldiska vapen, med de tre kronorna krönt av en kungakrona är en av Sveriges mest välkända symboler, och fick sitt nuvarande utseende 1953.

Men nu kan den komma att ändras, åtminstone om Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof får som han vill. Anledningen? Den innehåller en religiös symbol. Längst upp på kungakronan syns klart och tydligt ett kors, en välkänd symbol för kristendomen.

"Jag ser det som en självklarhet att all myndighetsutövning ska vara neutral och uniformerna därmed helt fria från såväl religiösa som politiska markörer", skriver Jomshof i en motion till Riksdagen.

Anledningen till att Jomshof skrivit motionen är ett beslut från Rikspolisstyrelsen om att tillåta kvinnliga poliser att bära slöja på jobbet, något som Jomshof tycker är problematiskt.

"Rikspolisstyrelsens beslut väcker dessutom en rad frågor. Hur ska exempelvis en medborgare kunna vara säker på att en polis som bär symboler av detta slag verkligen är neutral i sin tjänsteutövning?", skriver Jomshof.

Nyheter24 har utan resultat sökt Jomshof för en kommentar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!