Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven om flyktingkrisen: "Sverige behöver ett andrum"

- 24/11/2015, 15:18 -
1 av 2

Riksdagen

Stefan Löfven
2 av 2

Stefan Löfven

tt bild

Stefan Löfven och Åsa Romson höll på tisdagen presskonferens om hur Sverige ska hantera flyktingkrisen. Och det kommer nu bli mycket svårare att komma in i Sverige.

Gränsen är nådd för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Det meddelade i dag statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson på en presskonferens i Rosenbad.

– Sverige klarar inte längre att ta emot asylsökande på samma sätt som vi gör i dag. Det här är en ohållbar situation för dem som söker asyl och för dem som jobbar med det här, sa Stefan Löfven.

Lösningen ska vara att samtliga länder i EU ska ta jobba för att ta emot flyktingar.

– Sverige har tagit störst ansvar i förhållande till vår befolkningsmängd, medan andra EU-länder har gjort väldigt lite. Sverige behöver ett andrum. Svensk lagstiftning kommer att anpassa sig till EU:s miniminivå för att få folk att söka sig till andra länder, sa Löfven

Detta kommer innebära tillfälliga uppehållstillstånd med omedelbar verkan, rätten till anhöriginvandring kommer att begränsas och försörjningskraven kommer att bli hårdare. Uppehållstillstånd ska nu bara kunna ges i undantagsfall, meddelande statsministern på presskonferensen.