Om du privatchattar på jobbet kan du riskera att få kicken, efter ett beslut från Europadomstolen.
1 av 3
Om du privatchattar på jobbet kan du riskera att få kicken, efter ett beslut från Europadomstolen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det är inte orimligt att en arbetsgivare vill klarlägga att anställda sköter sina arbetsuppgifter under arbetstid", skriver domstolen i sitt beslut enligt The Guardian.
2 av 3
"Det är inte orimligt att en arbetsgivare vill klarlägga att anställda sköter sina arbetsuppgifter under arbetstid", skriver domstolen i sitt beslut enligt The Guardian. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Eftersom Europadomstolens beslut gäller för alla länder som skrivit på Europakonventionen (1995 blev konventionen svensk lag) gäller nu detta även i vårt land.
3 av 3
Eftersom Europadomstolens beslut gäller för alla länder som skrivit på Europakonventionen (1995 blev konventionen svensk lag) gäller nu detta även i vårt land. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Chattande på jobbet kan få dig sparkad

Privatchattar du på jobbet? Det kan göra att du får sparken, efter ett beslut från EU-håll.


Det är ett beslut i Europadomstolen som gör att privatchattande på jobbet kan leda till avsked även i Sverige, rapporterar TT via SVT.

Europadomstolen har tittat på ett fall i Rumänien från 2007. I fallet var det en ingenjör som blev upptäckt av företaget han jobbade på när han inte använde Yahoo Messenger enbart i jobbsyfte, utan även pratade med sin flickvän och brorsa där.

Att chatta privat på det viset var förbjudet på företaget han jobbade på och de gav honom därför sparken.

Men genom att granska hans privata konversationer tyckte ingenjören att företaget bröt mot hans grundläggande fri- och rättigheter. Det köpte dock inte Europadomstolen.

– Det är inte orimligt att en arbetsgivare vill klarlägga att anställda sköter sina arbetsuppgifter under arbetstid, skriver domstolen i sitt beslut enligt The Guardian.

Eftersom Europadomstolens beslut gäller för alla länder som skrivit på Europakonventionen (1995 blev konventionen svensk lag) gäller nu detta även i vårt land, rapporterar TT via SVT.

Så brukar du privatchatta på jobbet trots att det är förbjudet kan det vara läge att se upp!

EU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Chattar du privat på jobbet?
Tack för din röst!