1 av 3
2 av 3
- Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: TT Bild

Moderaterna har tappat 156 000 väljare – bara till SD

På bara fyra år har Moderaterna förlorat många väljare – över 150 000 bara till Sverigedemokraterna, visar en ny rapport.


Att SD haft stora framgångar de senaste åren har väl knappast undgått någon? Och nu visar en ny rapport att alla partier tappade väljare till Sverigedemorkaterna 2010-2014 – och allra flest kom från Moderaterna.

Hela 156 000 personer har bytt från M till SD. Men Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som varit med och skrivit rapporten säger till Nyheter24 att man inte bara kan fokusera på väljarströmmen från M till SD.

– Man måste ta med all väljarflykt. Det som rapporten uppmärksammar är ju att det har varit mycket fokus på M till SD, men det mycket strömmar ju lika mycket till andra de andra allianspartierna och de röd-grön-rosa partierna.

Han menar att de som gått från M till SD, inte helt oväntat, främst gjort det på grund av immigrationsfrågan. Oscarsson menar att det är viktigt för Moderaterna att inte ändra sig för mycket för att få tillbaka de som gått till SD – det finns ju andra väljare som lämnat partiet av andra skäl.

– Moderaterna måste helt enkelt göra den analysen, vad som krävs, säger Oscarsson.

Rapporten "Flytande väljare" från Statistiska Centralbyrån är baserad på svenska valundersöknigar, och har analyserat hur väljare förflyttat sig mellan partier mellan 2020 och 2014.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.