Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna har tappat 156 000 väljare – bara till SD

- 01/02/2016, 13:06
1 av 3

2 av 3

TT Bild

3 av 3

TT Bild

På bara fyra år har Moderaterna förlorat många väljare – över 150 000 bara till Sverigedemokraterna, visar en ny rapport.

Att SD haft stora framgångar de senaste åren har väl knappast undgått någon? Och nu visar en ny rapport att alla partier tappade väljare till Sverigedemorkaterna 2010-2014 – och allra flest kom från Moderaterna.

Hela 156 000 personer har bytt från M till SD. Men Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som varit med och skrivit rapporten säger till Nyheter24 att man inte bara kan fokusera på väljarströmmen från M till SD.

– Man måste ta med all väljarflykt. Det som rapporten uppmärksammar är ju att det har varit mycket fokus på M till SD, men det mycket strömmar ju lika mycket till andra de andra allianspartierna och de röd-grön-rosa partierna.

Han menar att de som gått från M till SD, inte helt oväntat, främst gjort det på grund av immigrationsfrågan. Oscarsson menar att det är viktigt för Moderaterna att inte ändra sig för mycket för att få tillbaka de som gått till SD – det finns ju andra väljare som lämnat partiet av andra skäl.

– Moderaterna måste helt enkelt göra den analysen, vad som krävs, säger Oscarsson.

Rapporten "Flytande väljare" från Statistiska Centralbyrån är baserad på svenska valundersöknigar, och har analyserat hur väljare förflyttat sig mellan partier mellan 2020 och 2014.