Onsdag 29 Sep
Stockholm

Moderaterna: Sverige behöver en asylpaus

Moderaterna svarar på Migrationsverkets prognos.
1 av 4
Moderaterna svarar på Migrationsverkets prognos. Foto: TT Bild
Anna Kinberg Batra tycker vi behöver en asylpaus.
2 av 4
Anna Kinberg Batra tycker vi behöver en asylpaus. Foto: TT Bild
Under 2015 kom det drygt 160 000 asylsökande till Sverige.
3 av 4
Under 2015 kom det drygt 160 000 asylsökande till Sverige. Foto: TT NYHETSBYRÅN
År 2016 kommer det bli färre än vad man trodde från början.
4 av 4
År 2016 kommer det bli färre än vad man trodde från början. Foto: TT Nyhetsbyrån

Moderatledaren är bekymrade över Migrationsverkets siffror. Nu uttalar sig Anna Kinberg Batra om läget.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att det är naivt att tro att krisen är över och lugnas inte av Migrationsverkets prognos, även om man tror att antalet asylsökande år 2016 kommer bli något mindre än vad man trodde i höstas. Nu planerar Migrationsverket för 100 000 i stället för 135 000.

Kinberg Batra håller med migrationsminister Morgan Johansson (S) om att Sverige måste sikta på Migrationsverkets lägsta alternativ i den senaste prognosen: 70 000 asylsökande i år.

– Vi behöver få tillfälliga uppehållstillstånd på plats, bättre återvändande och bättre kontroll över de offentliga finanserna, säger Kinberg Batra.

Det högsta alternativet enligt Migrationsverket är 140 000 asylsökande i år. Kinberg Batra tror att politiken, utöver vad som redan är på gång, kan behöva stramas upp mer.

– Det vi behöver är en tillfällig paus så att vi får ordning i mottagandet, det har vi inte nu, säger hon.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att Sveriges gränser fortfarande står öppna, trots pass- och id-kontroller. Han tycker att "allt annat än en stängning av gränsen är otillräckligt", enligt en skriftlig kommentar.

Han varnar för att Migrationsverkets prognos spricker. Han vill nu se fler åtgärder med en "nollvision" som mål för asylpolitiken. Kvotflyktingar ska dock vara undantagna.

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Aron Modig, tycker att det är för tidigt att spekulera i om politiken behöver skärpas mer. Han vill inte säga någon siffra om vad KD anser är ett hanterbart antal.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela