Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vill riksdagen stoppa terrorresor – ta passet från terrorister

Riksdagen vill att Regeringen gör det möjligt att ta passet från personer som planerar terrorresor.
1 av 3

Riksdagen vill att Regeringen gör det möjligt att ta passet från personer som planerar terrorresor.

Faksimil SVT/TT Bild

Terrorresor.
2 av 3

Terrorresor.

Faksimil SVT

Åsa Romson och Stefan Löfven.
3 av 3

Åsa Romson och Stefan Löfven.

tt bild

Nyheter | 10/02/2016 18:13

Det ska bli olagligt att hjälpa till med att förbereda och genomföra terrorresor.

Svenskar som reser för att delta i terrorism ska kunna straffas. Det gäller också förberedelser, utbildning eller att bidra med pengar till organisationer eller personer som begår terroristbrott, oavsett om tanken är att bidra till terrorbrott.

Riksdagen ber också, i sitt beslut om regeringens proposition om terrorresor, regeringen att återkomma med ett förslag för att det ska bli möjligt att dra in passet för den som misstänks förbereda en resa, eller har rest, för att delta i terrorism.

Besluten om terrorresor är en följd av en FN-resolution samt en rekommendation från ett organ som arbetar mot finansiering av terrorism, förkortat FATF på engelska.

Vänsterpartiet reserverade sig mot den viktigaste delen av förslaget. V anser att förslaget är så långtgående och brett att det riskerar att göra många, helt vanliga överföringar av pengar från personer i Sverige till anhöriga utomlands, straffbara. Det kan strida mot de mänskliga rättigheterna, anser V.