Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD:s nya förslag: Vill kunna ta tillbaka medborgarskap

- 25/02/2016, 22:06 -
Jimmie Åkessons, partiledare Sverigedemokraterna, tycker det ska vara möjligt att annullera medborgarskap.
1 av 2

Jimmie Åkessons, partiledare Sverigedemokraterna, tycker det ska vara möjligt att annullera medborgarskap.

TT

Då ska medborgarskapet räknas som "ogiltigt".
2 av 2

Då ska medborgarskapet räknas som "ogiltigt".

tt bild

Sverigedemokraterna vill att det blir svårare att bli svensk medborgare, det sa partiet tidigare i veckan. Nu vill de också göra det svårare att förbli medborgare.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han vill ha en lag som gör det möjligt att dra tillbaka uppehållstillstånd. Nu berättar han för Svenska Dagbladet att han har ett liknande förslag gällande medborgarskap.

Han vill att det ska vara möjligt att "avbryta" ett medborgarskap om personen fått medborgarskap genom lögn eller kriminella handlingar.

– Medborgarskap är något som man förtjänar och något man inte kan ljuga sig till eller få på falska grunder, säger Åkesson till Svenska Dagbladet.

Att upphäva medborgarskap är inte direkt enkelt och för en sådan lag krävs en förändrad grundlag. Fast det tror inte Åkesson, han ser en möjlighet att ändra det genom en ny lag.

Det här är inte första gången Åkesson snackar om medborgarskap den här veckan. För några dagar sedan sa han att Sverige borde sluta utfärda medborgarskap under en period samt att det är "för lätt" att bli svensk medborgare.

Vad tycker du om Åkessons förslag?