Kristdemokraterna vill ha mer idrott i skolan.
1 av 3
Kristdemokraterna vill ha mer idrott i skolan. - Foto: tt bild
Det föreslår Ebba Busch Thor i dag
2 av 3
Det föreslår Ebba Busch Thor i dag - Foto: TT bild
KD vill ha 200 timmar extra.
3 av 3
KD vill ha 200 timmar extra. - Foto: tt bild

Kristdemokraternas förslag: 200 extra timmar idrott i skolan

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menar att regeringen glömt bort frågan om skolidrotten. Nu föreslår hon en ordentlig ökning.


Öka antalet idrottstimmar i skolan ordentligt. Det föreslår nu Kristdemokraterna. Enligt det nya förslaget, som SVT var först att rapportera om, vill KD ha 200 timmar mer idrott i grundskolan. Timmarna ska tas från det som i dag är elevens val.

– Nu när vi ser att barns fysiska och psykiska hälsa går neråt och barnfetman ökar och kunskapsresultaten går neråt kopplat till att man rör sig mindre måste tag tag tag i den här frågan, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Nyheter24.

Ebba Busch Thor anser också att regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin gör på tok för lite för att öka antalet idrottstimmar i skolan.

– Jag är förvånad över att Fridolin väljer att dra på detta så länge. Inför valet 2014 lovade man mer idrott i skolan, men nu verkar man glömt bort att man måste säkerställa att våra barn och ungdomar mår bättre.

Redan förra året drev Nyheter24 kampanjen #1000timmar, med syfte att öka antalet idrottstimmar i skolan. Då sa Fridolin att det kommer ta tid att ändra skolplanen.

– Det vi vet av forskning är att mer rörelse ger bättre studieresultat, och därför finns det också i dag en politisk enighet om att vi behöver förändra skolan så att fler rör på sig, sa Fridolin till Nyheter24 i maj 2015. 

Och trots att lång tid gått verkar det inte som att det hänt speciellt mycket.

– Vi har samtal med de borgerliga partierna om timplanen, och så länge de samtalen pågår kan man inte riktigt ge något bra svar på vart det lutar. Vi får återkomma om det här helt enkelt, säger i dag Emma Stark, pressekreterare hos Gustav Fridolin till Nyheter24.

Men det är inte bara KD som vill har fler timmar i skolan. Även Moderaterna vill öka antalet timmar, även om de inte vill öka lika mycket som Kristdemokraterna.

– Moderaterna vill öka antalet timmar i idrott. För att göra det möjligt vill vi samtidigt minska tiden för elevens val med 100 timmar. Det är märkligt att regeringen så starkt motsätter sig detta. Svenska elever behöver röra på sig mer. Det är bra för både hälsan och inlärningen. Detta stöds också av forskningen, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara mer idrott i skolan?
Tack för din röst!