Centerpartisten jämför minister med IS-krigare: "Det pågår ett krig mot allt som är roligt"

På torsdagen beslutade riksdagen att förbjuda mentolcigaretter. Då reagerade den lokale politiske sekreteraren med att jämföra folkhälsoministern Gabriel Wikström med IS.


Under dagen blev det klart att mentolcigaretter kommer att förbjudas. Reaktionerna har varit starka från många håll och en av alla som tagit riktigt illa upp är Frans Sporsén, kandidat till förbundsstyrelsen för Centerpartiets ungdomsförbund och politisk sekreterare i Österåker i Stockholms län.

Under torsdagen la Sporsén upp denna bild på Twitter och Facebook:


Bilden visar en IS-krigare som bränner cigaretter och folkhälsoministern Gabriel Wikström.

När Nyheter24 kontaktar Frans Sporsén säger han att det handlar om att det bedrivs ett krig mot "allt som inte är moraliskt rätt".

– Det ligger en moralisk touch i att folk inte ska få vara onyttiga eller göra det som är onyttigt. Då väljer man att lagstadga i stället för att undervisa folk. Man väljer att använda polisen för att bekämpa, vilket i sin tur innebär att använda våld för att få folk att göra något som de själva skulle få njutning av, säger Sporsén till Nyheter24.

Är det inte problematiskt att jämföra en minister med en IS-krigare?

– Jo, det är klart det är problematiskt, men det kan vara roligt att vara problematisk. Sådant ska ses på med glimten i ögat, säger Sporsén.

När Nyheter24 frågar om han har någon ytterligare kommentar till bilden ber Sporsén att få återkomma.

Han ringer upp några minuter senare för att utveckla sitt svar:

– Okej, min kommentar till det hela är att överdrift är en grundsten i humorn, men utan humor är det ingen idé att prata om folkhälsa, säger han och fortsätter:

– Det pågår inte bara ett krig mot narkotika utan också ett krig mot allt som är roligt. Man får passa på att ha överdriven humor innan folkhälsoministern förbjuder det också.

Nyheter24 har varit i kontakt med Centerpartiet som inte vill kommentera bilden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Går det att skämta om vad som helst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.