SD-toppen om Moderaternas nya flyktingförslag: "Det är vår politik"

- 15/04/2016, 15:17 -
Linus Bylund menar att Moderaternas nya förslag är SD-politik.
1 av 5

Linus Bylund menar att Moderaternas nya förslag är SD-politik.

tt bild

Han undrar hur Moderaterna har kunnat ändra sig så snabbt.
2 av 5

Han undrar hur Moderaterna har kunnat ändra sig så snabbt.

TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas Linus Bylund.
3 av 5

Sverigedemokraternas Linus Bylund.

JANERIK HENRIKSSON / JANERIK HENRIKSSON / TT

Moderaterna har lagt fram ny flyktingpolitik.
4 av 5

Moderaterna har lagt fram ny flyktingpolitik.

TT NYHETSBYRÅN

Linus Bylund är samtidigt glad över att ha inspirerat Moderaternas politik.
5 av 5

Linus Bylund är samtidigt glad över att ha inspirerat Moderaternas politik.

Maja Suslin/TT

Moderaterna lanserar nu SD-förslag i light-version. Det menar Linus Bylund, Sverigedemokraterna. Men han ser det inte som så trovärdigt att förslagen genomförs.

På torsdagen presenterade Moderaterna sina nya förslag för flyktingmottagandet. Och ett av förslagen gick ut på att nyanlända småbarnsföräldrar inte ska få ut föräldrapenning om de inte har permanent uppehållstillstånd eller arbete.

– Full tillgång till välfärden i Sverige ska man få när man arbetar eller har permanent uppehållstillstånd. Det ger en långsam och pragmatisk kvalificering in i systemen, sa Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson till Nyheter24 då.

Finns det inte en risk att era mer liberala väljare ser det här som en flirt med väljare som står långt till höger?

– Jag har inga synpunkter på det, suckar Kristersson och skakar på huvudet.

Men en som har synpunkter är Linus Bylund, Sverigedemokraterna. I förra veckan skrev han en debattartikel i Aftonbladet där han föreslog begränsningar i föräldrapenningen. Nu menar han att Moderaterna driver SD-politik.

– Det här är en light-version av vårt förslag, vi tycker inte att den som inte är medborgare eller som inte försörjer sig själv ska ha tillgång till bidragssystemen över huvud taget. Men det är vår politik så klart, säger Bylund till Nyheter24.

Men Linus Bylund tycker ändå att det är bra att Moderaterna nu lyfter de här frågorna.

– Jag är glad för det, men jag tycker inte det låter så trovärdigt att det genomförs. Men som politiker blir man väldigt glad när någon tar inspiration och anammar ens förslag.

Känner ni inte hotade av att de vill ta tillbaka väljare som gått till SD?

– De har drivit en typ av politik i åtta år och nu ändrar de sig. Det är som att ge väljarna en mängd örfilar och sen en flaska kylbalsam. Men jag verkar politiskt för landet Sverige, och om vi har majoritet i riksdagen för vettiga förslag så är ju det bra.

Linus Bylund tycker däremot att det är väldigt märkligt att Moderaterna gjort en så pass stor omsvängning i sin politik.

– Frågan är hur det kommer sig att Moderaterna nu lägger förslag som de kallade andra partier för vidriga ord för, för bara något halvår sedan? Hur kan det nu vara deras politik utan omsvep, frågar sig Linus Bylund till Nyheter24.

Läs mer om Linus Bylunds förslag här

Tycker du Moderaterna har snott SD:s politik?