Fredag 7 Okt
Stockholm

Mehmet Kaplan jämförde israeler med nazister i tv-sänt samtal

Mehmet Kaplan har massivt stöd – trots skandalen.
1 av 4
Mehmet Kaplan har massivt stöd – trots skandalen.
2 av 4
. Foto: Faksimil Öppna kanalen
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
3 av 4
Till höger syns Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande, och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Foto: Faksimil / trf.nu / TT
Mehmet Kaplan syns äta middag med representanter från organisationen Milli Görüs.
4 av 4
Mehmet Kaplan syns äta middag med representanter från organisationen Milli Görüs. Foto: Faksimil SVT Nyheter

2009 jämförde Kaplan Israels behandlande av Palestina med Tysklands behandling av judar under nazismens storhetstid.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har redan kritiserats hårt efter middagen med Ilhan Senturk som är ledare för högerextrema Grå vargarna.

Sedan kom det även fram att han ätit middag med organisationen Milli Görüs. Nu skriver Svenska Dagbladet att bostadsministern under ett samtal om islamofobi 2009 gjorde liknelser mellan Israels agerande mot palestiner och nazisternas behandling av judar på 1930-talet.

Kaplan ska ha sagt detta i lokala tv-stationen Somali Star Tv som sedan sändes i Öppna kanalen. Kaplan som då var riksdagsledamot samtalade med en representant från Antidiskrimineringsbyrån och en lokal präst.

Bildkälla: Faksimil Öppna kanalen

"Det finns vissa liknelser med det som många judar faktiskt har vittnat om. Under 30-talets hets – under Nazitysklands hets – mot de människor som ansågs vara mest avvikande, så hanterade man människor på ett sådant sätt så att de hela tiden fick förklara varför de valt ett sätt att leva", säger Kaplan under samtalet.

Den före detta prästen Joseph Anderson minns mötet och då satt han även i Mp:s styrelse i Botkyrka.

– Jag tycker att det var väldigt dåligt omdöme att ta upp det här. Som långvarig miljöpartist beklagar jag att han förstör för Miljöpartiet. I backspegeln känns det som att han sådde draksådd och gav stöd till dem som stöder fel krafter, säger han till Svenska Dagbladet.

Kaplan får i SvD:s artikel även kritik från flera håll. Bland annat från Jonathan Lemo som jobbar på Expo. Han menar att det är prat som används i antisemitiska miljöer.

Kaplan själv skriver till SvD:

"Det är beklagligt om detta uppfattas som om jag vill öka på en konflikt eller förminska de pogromer och den förföljelse judar utsatts för före och under Förintelsen samt in i våra dagar. Antisemitismen är en av de största faror jag ser i samhället".

Det visar sig också att Miljöpartiet redan då hade ett internt projekt som startades efter uttalandena.

Bör Kaplan avgå?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.