Söndag 14 Aug
Stockholm

Gustav Fridolin bakom nytt kritiserat uttalande i tv – glömmer bort kvinnlig partiledare

Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.
1 av 3
Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen. Foto: Faksimil / TV4
Karin Söder är känd som Sveriges första kvinnliga partiledare.
2 av 3
Karin Söder är känd som Sveriges första kvinnliga partiledare. Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
Det är tuffa tider för Miljöpartiet.
3 av 3
Det är tuffa tider för Miljöpartiet. Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Vem var egentligen först med att ha en kvinnlig partiledare? Det är inte helt lätt att ha koll på, det visar Gustav Fridolin.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under lördagsförmiddagen deltog Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon. Bland annat pratade han om varför Miljöpartiet har två språkrör.

Bland annat uttalade han sig så här:

– Det är en del av vår själ, vi hade det långt innan jag tror ens något annat parti hade spräckt glastaket och haft någon kvinna som ledare över huvudtaget, säger Fridolin i TV4.

"Långt innan" stämmer inte direkt. Karin Söder blev första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti 1985 när hon valdes till ledare för Centerpartiet. Hon blev då den första kvinnliga partiledaren för ett riksdagsparti.

Miljöpartiet var inte långt före, det valde ett kvinnligt språkrör ett år tidigare. Då var partiet fortfarande ett litet nystartat parti som inte kommit in i riksdagen.

Uttalandet har bland annat uppmärksammats av Diana Van, första vice ordförande i Centerstudenter.

– Jag blev väldigt irriterad på att Fridolin förminskade Karin Söder genom sitt uttalande att Miljöpartiet var först. Karin är en stor förebild och som politiker på den nivån så bör han vara medveten om det, säger Diana Van till Nyheter24.

Fridolin har förstås rätt om att Miljöpartiet var först, men då var Miljöpartiet ett litet nytt parti och satt inte i riksdagen.

– Om man pratar om vem som var första kvinnliga partiledare finns det säkert fler, bara att de inte var riksdagspartier. Jag tycker det är skillnad om man är ett riksdagsparti eller ej, säger Van.

UPPDATERING: Efter uttalandet har Gustav Fridolin pratat med Nyheter24 och hyllar såväl Centerpartiet som Miljöpartiets kvinnliga frontfigurer.

Gustav Fridolin var nyligen i blåsväder efter att han sa att han "inte förstod" att kvinnor blev kränkta när någon inte ville skaka hand med dem.

Skulle du kunna tänka dig att rösta på mp?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.