Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill testa att låta 16-åringar rösta i kommunval.
1 av 3
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill testa att låta 16-åringar rösta i kommunval. - Foto: TT / TT / Picmonkey
Han tror att de som får rösta och tänker mer på politik, och då är det bra att 16 åringar får delta i val.
2 av 3
Han tror att de som får rösta och tänker mer på politik, och då är det bra att 16 åringar får delta i val. - Foto: TT
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.
3 av 3
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare. - Foto: TT

Sjöstedt och Vänsterpartiet vill ha rösträtt för 16-åringar

Vänsterledaren är nöjd med att partiet öppnar för en sänkt rösträttsålder. Han tycker inte att 16-åringar är för dåligt insatta för att då delta i val.


Vänsterpartiets kongress i Örebro har pågått sedan i torsdags. Söndagen är den sista dagen och partiledaren Jonas Sjöstedt passade på att sammanfatta vad han tyckte var viktigast under dagarna.

En av frågorna han lyfte fram är den öppning för att sänka rösträttsåldern som V ställt sig bakom, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare.

– Vi är beredda att prova rösträtt från 16 år i flera kommuner. Många 16-, 17-, 18-åringar är väldigt politiskt kunniga och från andra länder vet vi att om man får rösta tidigt så fortsätter man ofta rösta och det blir ett högre valdeltagande, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Partiledaren menar att det är ett bra sätt att stärka demokratin och att de som får rösta också tänker mer på politiken.

Att 16-åringar skulle ha för dålig kunskap om de politiska frågorna är inte ett argument som biter på Sjöstedt.

– Jag tycker att när jag är ute på gymnasieskolor är det förvånansvärt hur väl man känner till politiken. Det varierar förstås från person till person men vi tycker ju att alla 40-åringar får rösta och alla de har inte bra koll heller, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde 16-åringar få rösta?
Tack för din röst!