Flyktingbarn ska nu kunna gå före i friskolekön.
1 av 5
Flyktingbarn ska nu kunna gå före i friskolekön. - Foto: tt bild
Det har nu Alliansen och regeringen kommit överens om.
2 av 5
Det har nu Alliansen och regeringen kommit överens om. - Foto: tt bild
Tanken är att detta ska ge nyanlända barn bättre chanser i livet.
3 av 5
Tanken är att detta ska ge nyanlända barn bättre chanser i livet. - Foto: tt bild
Friskolornas riksförbund stödjer förslaget.
4 av 5
Friskolornas riksförbund stödjer förslaget. - Foto: tt bild
Men ingen som just nu står i kö ska behöva påverkas, menar Gustav Fridolin.
5 av 5
Men ingen som just nu står i kö ska behöva påverkas, menar Gustav Fridolin. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

​Klart i dag: Flyktingbarn får gå före i kön på friskolor

Regeringen och Alliansen är överens – en ny lagändring gör det möjligt för nyanlända flyktingbarn att kunna gå före i kön till friskolor.


Efter en ny uppgörelse mellan Alliansen och regeringen står det nu klart att nyanlända barn ska kunna gå före i kön till populära friskolor. Från friskolornas sida är det nya systemet frivilligt, men i en debattartikel i Aftonbladet skrev nyligen Friskolornas riksförbund att man stödjer förslaget.

Tanken med förslaget är att nyanlända barn ska ha en chans att komma in i den delen av skolsystemet som de annars skulle ha mycket svårt att placera sig i.

– Nu ändrar vi det så att även barn som kommer direkt från krig, och så klart aldrig hade kunnat ställa sig i en kö, har en möjlighet att gå på friskola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Lagen föreslås träda i kraft redan i november i år, och Fridolin menar att nya lagen inte kommer att leda till att barn som redan står i kö kommer att knuffas undan.

– Det vanliga när man gör det här är att man gör samma sak på en friskola som man gör på en kommunal skola som ska ta emot nya barn. Man bygger ut skolan lite mer än vad man hade tänkt från början. Det innebär att det de här barnen inte tar någon annans plats, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!