1 av 5
- Foto: TT
2 av 5
- Foto: TT
3 av 5
- Foto: TT
4 av 5
- Foto: TT
5 av 5
- Foto: TT

Miljöpartiet rasar i ny undersökning – Socialdemokraterna störst

I dag presenterades SCB:s nya partisympatiundersökning – och det är riktigt trist läsning för Miljöpartiet.


I dag presenteras SCB:s stora partisympatiundersökning. Och det är riktigt trist läsning för Miljöpartiet.

Partiet hamnar precis ovanför riksdagsspärren, på 4,7 procent. Samtidigt ökar Socialdemokraterna med över två procentenheter jämfört med förra mätningen, och går upp till 29,5 procent.

– Mot senaste tiden händelser ligger vi en bra bit över riksdagsspärren. Det viktigaste för oss nu är att fokusera på ett grönt samhällsbygge och lyfta fram det arbete som sker i regering, kommuner och landsting, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till Nyheter24.

Från Socialdemokraterna är det gladare toner.

– Jag ser det som ett styrkebesked för Stefan Löfven. Hundratusen fler går till jobbet i dag sen när han blev statsminister, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Nyheter24.

Även för Sverigedemokraterna innebär undersökningen en kalldusch. Partiet går ner med hela 2,6 procentenheter jämfört med undersökningen som gjordes i november 2015. Partiet får 17,3 procent i undersökningen. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, på 3,1 procent.

Moderaterna, som haft stora framgångar i mätningar den senaste tiden, ökade också. 24,7%. Men hamnar ändå en bra bit efter Socialdemokraterna.

– Det är långt till nästa val och det kommer gå upp och ner. SCB skiljer sig från de andra opinionsmätningarna, och det visar hur öppet det är i svensk politik, säger M:s partisekreterare Tomas Tobé till Nyheter24.

Här är hela undersökningen från SCB. Siffrorna inom parentes är skillnaden från november 2015:

Socialdemokraterna: 29,5% (+1,9)
Miljöpartiet: 4,7% (-1,2)
Vänsterpartiet: 6,8% (+1,3)
Moderaterna: 24,7 (+1,2)
Centerpartiet: 6,1% (+ 0,4)
Liberalerna: 5,4% (-0,1)
Kristdemokraterna: 3,1% (-0,4)
Sverigedemokraterna: 17,3% (-2,6)
Övriga: 2,4% (+0,3)

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!