Anna Kinberg Batra anser att det finns en kultur i förorten hotar svenska värderingar.
1 av 4
Anna Kinberg Batra anser att det finns en kultur i förorten hotar svenska värderingar. - Foto: TT
Här är Alliansen på besök i Husby.
2 av 4
Här är Alliansen på besök i Husby. - Foto: TT
Anna Kinberg Batra.
3 av 4
Anna Kinberg Batra. - Foto: TT
Andreas Norlén.
4 av 4
Andreas Norlén. - Foto: Henrik Montgomery/TT

​Moderaterna: Fundamentalism i förorterna hotar svenska värderingar

Moderaterna ser med oro på utvecklingen i utanförskapsområden.


Så här lagom till nationaldagen passar Moderaterna på att göra ett nytt utspel. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver partiledaren Anna Kinberg Batra och partikamraten Andreas Norlén om hur svenska värderingar nu hotas – av religiös fundamentalism.

”Det är mycket allvarligt att jämställdheten hotas av fundamentalistiska och traditionalistiska krafter som vuxit sig starka i utanförskapsområden och som fört med sig bland annat tvångsgifte, oskuldskontroller och kontroll av kvinnors klädsel”, skriver Batra och Norlén i SvD.

Man talar också om hur hoten mot journalister har ökat och att fler insatser behövs för att förhindra hederskultur. Dock innehåller inte artikeln några hårda förslag.

Tvångsgifte har varit olagligt i Sverige sedan 2014, och vid årsskiftet hade 65 polisanmälningar inkommit, inget av dem har gått till åtal, skrev SVT i januari. I höstas avslöjade TV4:s Kalla Fakta att tre olika vårdcentraler de besökt erbjöd så kallade oskuldskontroller, något som RFSU vill jämställa med våldtäkt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Moderaterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen väntas fortsätta upp

Morgonens nyheter 23 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Aktivister slutar blockera motorvägar

Klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna slutar med sina uppmärksammade aktioner där de blockerar motorvägar. Nu ska de i stället rikta in sig på torvbrytning genom att gräva igen diken, säger Helen Wahlgren, presskontakt på Återställ våtmarkerna till Göteborgs-Posten.

Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet

Pro-palestinska demonstrationer orsakar stora spänningar mellan studenter och ledning på flera toppuniversitet i USA. På Columbia har föreläsningssalarna stängts, och på flera lärosäten växer motsättningarna om Gazakriget.

Asien hårdast drabbat av klimatförändringar

Asien är fortsatt den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Tekniska problem för Nordea

Nordea upplevde under morgonen tekniska problem, rapporterar Aftonbladet.