Toppmoderaten vill ha tuffare åldersbedömningar: "En akut situation"

- 08/06/2016, 11:48
1 av 3

TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Moderaterna vill inte att barn och vuxna bor tillsammans på asylboenden, partiet vill ha medicinsk åldersbedömning för att stoppa det.

Asylsökandes ålder är ibland svår att avgöra. Ekot skriver att åldersbedömningarna ofta blir väldigt godtyckliga.

Det här upprör moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Barn, alltså de under 18 år, för börja i skolan direkt, får bättre boende och har större chans att stanna i Sverige än vuxna asylsökande.

– Jag blir djupt provocerad när man får rapporter om att det inte fungerar och man förefaller ha blandat barn med vuxna. Dels handlar det om att resurser som ska gå till barn ska gå till barn och inte till vuxna, av rättviseskäl. Dels handlar det om tryggheten för dessa barn, säger Forssell till Nyheter24.

Moderaten vill att Migrationsverket börjar använda sig av medicinsk åldersbestämning, något som redan sker i flera andra EU-länder. Justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt att det ska införas under hösten, men det är för sent anser Forssell.

– Vi har föreslagit att Migrationsverket ska anställa egna läkare, man kan tänka sig att man köper in läkare från andra länder. Man måste hitta en lösning nu, jag tycker inte det räcker att man hoppas kunna få igång det i höst. Det är en akut situation, säger Forssell och fortsätter:

– Om man inte kan styrka sin ålder och det inte är uppenbart bör man göra en åldersbedömning. Vill man inte göra det så blir det svårare att få asyl.

Borde Migrationsverket använda sig av medicinsk åldersbedömning?