Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet om åldersbedömningar: ”Säger du att du är under 18 så är du det”

- 16/06/2016, 09:13
1 av 3

TT

2 av 3

Marcus Ericsson/TT

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Justitieombudsmannen står fast vid att den ålder som den asylsökande uppger ska gälla.

Debatten om åldersbedömningar av ensamkommande ungdomar fortsätter. Och nu står det klart att Justitieombudsmannen, JO, står fast vid sitt beslut att Migrationsverket ska gå efter den ålder de asylsökande uppger – oavsett vad.

– Det grundar sig egentligen i JO-beslutet som kom att uppgiven ålder gäller. Vi skulle kunna bara följa det och säga - nej det spelar ingen roll hur du ser ut. Om du säger att du är under 18 år så är du det, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till Sveriges Radio.

Anledningen till beslutet är att det ännu inte görs medicinska åldersbedömningar och att medarbetare på Migrationsverket ofta känner sig osäkra och otrygga när de själva ska bedöma hur gammal en person är.

Förra året kom över 35 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. I år är siffran betydligt mindre – knappt tusen har kommit hittills i år, enligt Migrationsverket.

Tidigare har Moderaterna lagt fram ett förslag om att ensamkommande som ljuger om sin ålder ska kunna straffas med sänkt ersättning. Läs mer om det HÄR.

Borde Migrationsverket vara hårdare i sina bedömningar?