Nu blir det ännu mer olagligt att vara kriminell i Sverige.
1 av 5
Nu blir det ännu mer olagligt att vara kriminell i Sverige. - Foto: TT
Nya lagen börjar gälla nu på fredag.
2 av 5
Nya lagen börjar gälla nu på fredag. - Foto: TT
Där ska man komma åt den organiserade brottsligheten.
3 av 5
Där ska man komma åt den organiserade brottsligheten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bland annat är narkotikasmuggling ett stort problem.
4 av 5
Bland annat är narkotikasmuggling ett stort problem. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
5 av 5
- Foto: Regeringskansliet

Slutlekt för gängledarna – här är regeringens nya stenhårda lagar

Nu ska regeringen klämma åt gängledare och vapensmugglare – så här ska det gå till.


Organiserad brottslighet i form av till exempel häleri, narkotikasmuggling och sexhandel är ett fortsatt stort problem i Sverige. Och nu genomförs nya lagändringar för att klämma åt brottslingarna.

I nya lagar som börjar gälla fredagen 1 juli kommer det bland annat bli tyngre straff för den som planerar och förbereder grov brottslighet.

– Det kommer nu träda i kraft ett helt paket med lagar på fredag. Bland annat kommer polis och myndigheter kunna lägga beslag på pengar, klockor, bilar och motorcyklar som är resultatet av brottslig verksamhet utan att behöva knyta dem till ett speciellt brott. Det är otroligt kraftfullt verktyg, säger Anders Ygeman, som menar att nya lagen kommer leda till en hel del pinsamma situationer för den som står på fel sida av lagen.

– Det är ju inte så kul att behöva gå tillbaka till klubblokalen när polisen tagit motorcykeln i beslag eftersom den är resultatet av brottslig verksamhet.

Inrikesminister Anders Ygeman.

Nya lagarna kommer också gå hårdare på dem som leder kriminella nätverk. En person som har inflytande över en brottslig verksamhet och som väljer att inte förhindra brott trots att hen skulle kunna det, ska nu kunna dömas för det.

– Den som är gängledare ska kunna ställas till svars för att inte ha förhindrat brottslighet. Ofta finns det några i toppen som inte begår brotten själva utan låter någon annan göra det. På det här sättet kan vi ställa ligaledarna till svars, säger Ygeman.

Ygeman undertecknar nya lagen

Fast alla som sett en maffiafilm vet väl att det är svårt att bevis att topparna ens hade kännedom om att brotten begicks?

– Jo, men det är ännu svårare att bevisa att de beställt brotten. Nu räcker det med att de inte förhindrat den. Men vi har också tillgång till informatörer inom gäng och tillgång till telefonavlyssning och hemlig rumsavlyssning och kameraövervakning. Det har varit till stor hjälp, säger Anders Ygeman till Nyheter24.

Organiserad brottslighet i siffror:

2015 anmäldes 4 702 fall av häleri i Sverige. Det är en minskning med 710 fall jämför med 2014.

Människohandel med sexuella ändamål har ökat. 2015 anmäldes 58 fall. Samtidigt anmäldes 85 av koppleri.

Hela 2 523 fall av narkotikasmuggling anmäldes 2015.

Källa: Brå

Bilden är från ett tullbeslag tidigare i år

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är de nya lagarna bra?
Tack för din röst!