Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krigslyckan har vänt för IS – allt färre svenskar åker på terrorresor

- 29/06/2016, 15:59
1 av 3

TT / TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

300 personer har lämnat Sverige för att utföra terror i andra länder. Men under förra året var det bara hälften så många som tidigare.

Under 2013 och 2014 var det fler svenskar än någonsin tidigare som åkte iväg på terrorresor. Men under förra året, 2015, halverades antalet terrorresenärer, enligt Säkerhetspolisen.

Personerna som reser är i första hand män och medelåldern är runt 25 till 27 år.

Sammanlagt har ungefär 300 personer rest i väg på terrorresor sedan 2012, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Av dessa har cirka 140 personer återvänt till Sverige.

– Först och främst har krigslyckan vänt för Daesh och bilden av dem har förändrats. Det står klart för de allra flesta vilka hänsynslösa mördare de faktiskt är. Kalifatet minskar för varje månad som går och deras grymheter har bidragit till att färre vill åka dit, säger inrikesminister Anders Ygeman till Nyheter24.

– Vi har också kriminaliserat terrorresor, fått fällande domar mot människor som varit nere och krigat och vi har ökade resurser för Säpo och polisen. Det har gjort det svårare att ge sig iväg, säger han.

Tidigare har Säpos arbete sågats av irakisk säkerhetspolis. Säpo har tidigare i år fått information om IS-krigare i Sverige.

Är du orolig för terror?