Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det blir ingen ny folkomröstning om EU – SD är de enda som vill

- 30/06/2016, 16:28
Nej, det blir ingen folkomröstning.
1 av 6

Nej, det blir ingen folkomröstning.

TT

Jimmie Åkesson har uttalat sig i frågan.
2 av 6

Jimmie Åkesson har uttalat sig i frågan.

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Men Löfven är inte sugen.
3 av 6

Men Löfven är inte sugen.

TT News Agency / Henrik Montgomery/TT

Tomas Tobé vill inte.
4 av 6

Tomas Tobé vill inte.

TT

Stefan Löfven.
5 av 6

Stefan Löfven.

TT Nyhetsbyrån / Christine Olsson/TT

Johnny Skalin har bjudit in till samtal.
6 av 6

Johnny Skalin har bjudit in till samtal.

JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT

Först sa Socialdemokraterna nej – och nu sätter även Moderaterna ner foten. Nu bjuder Sverigedemokraterna in till samtal.

Det blir ingen folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU. Det står definitivt klart efter senaste dagarnas utspel och diskussioner efter att britterna röstat för att lämna EU. Statsminister Stefan Löfven var snabb med att sätta ner foten i frågan.

– Nej, vad vi behöver inom Sverige och EU nu är stabilitet och långsiktighet och det får man inte genom en massa folkomröstningar, sa Löfven till Ekot förra veckan.

Löfven vill inte ha folkömröstning.

Och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte heller sugen på att sätta igång en kampanj.

– Det är helt uteslutet. Moderaterna tycker att vi behöver ett bra Europa-samarbete för att hantera flyktingkrisen och för den ekonomiska tillväxtens skull. Vi måste hitta lösningar tillsammans med andra, inte isolera oss, säger Tobé till Nyheter24.

Tomas Tobé (m) ser det som "uteslutet" med folkomröstning.

Däremot anser han att Brexit var ett underbetyg till unionen.

– Det är viktigt nu för EU att se Brexit som en signal om att väljarna inte tycker att det finns ett tillräckligt bra ledarskap för att ta tag i de europeiska utmaningarna som finns, säger Moderaternas Tomas Tobé till Nyheter24.

Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning

Att Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om EU är ingen hemlighet. I förra veckan skrev partiledaren Jimmie Åkesson en debattartikel i Metro där han lyfte just den frågan, och om man ringer SD:s presstelefon hörs tonerna av "Rule Britannia" istället för vanliga telefon-tut.

– Uppenbarligen tycker varken Socialdemokraterna eller Moderaterna att väljarna ska ha något att säga om att dessa partier medverkat till att 60 procent av de lokala besluten, 50 procent av de regionala besluten och hela 43 procent av den svenska lagstiftningsprocessen i riksdagen i dag påverkas av EU, säger Sverigedemokraternas talesperson i EU-frågor Johnny Skalin till Nyheter24.

Johnny Skalin (till vänster) vill bjuda in de andra partierna till samtal.

Men undersökningar visar att knappt en tredjedel skulle rösta för ett utträde ur EU?

– Undersökningar visar även att en majoritet inte är imponerade över den ständiga maktförskjutningen. Låt mig passa på att härmed sända en stående inbjudan till samtliga partier om en ordentlig debatt om EU:s för- och nackdelar, säger Skalin till Nyheter24.

Är du intresserad av politik och vill ha fler vassa nyheter? Ladda ner vår app!

Vill du ha folkomröstning om EU?