Sverigedemokraterna vill få ordning i förorten – med folkdans

- 07/07/2016, 10:39 -
Jimmie gillar folkdans.
1 av 3

Jimmie gillar folkdans.

TT

Rafflande...
2 av 3

Rafflande...

TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson.
3 av 3

Jimmie Åkesson.

TT

SD lägger fram nya förslag i dag. Och mycket handlar om svensk kultur.

Den senaste tiden har debatten om utanförskapsområden dominerat svensk politik. Alla partier har lagt fram ny politik och gjort utspel om brottslighet, stenkastning och arbetslöshet.

Och i dag kommer Sverigedemokraterna med flera nya förslag. Mycket handlar om att ta hårdare tag mot kriminella, men även att göra kultursatsningar i förorten. Men det måste vara en viss sorts kultur.

"Konflikten står mellan den som respekterar de svenskar som levt här före oss och därför är beredd att anpassa sig till Sverige med dess kultur och historia – och den som inte är det", skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Vi vill sprida det svenska kulturarvet i förorterna. Öka stödet till olika kulturföreningar. Det kan vara teaterföreningar som spelar teater om svensk historia. Eller folkdanslag, säger partitoppen Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

SD menar att man genom detta kommer stärka gemenskapen i förorten.

– Det handlar om att återupprätta samhällets auktoritet. Förbättra den socioekonomiska situationen med fokus på utbildning och arbete. Förbättra den fysiska miljön. Och stärka den svenska kulturens närvaro på olika sätt, säger Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

Exakt vad fioler och folkdräkter skulle göra för nytta mot brottslighet är dock inte helt klart.

Är det ett bra förslag?