Onsdag 12 Maj
Stockholm

Tunga attacken mot Miljöpartiet: "Bränner pengar"

1 av 2
2 av 2

Miljöpartiet använder skattebetalarnas pengar för att åtgärda sitt dåliga samvete, menar Moderaternas Tomas Tobé.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I valrörelsen slog Miljöpartiet på stora trumman och menade att så länge de satt i regering skulle inte Vattenfalls kolgruvor i Tyskland säljas. Men partiet fick lägga sig, och tidigare i år beslutades det till slut att gruvorna skulle säljas.

Det var en tung förlust för MP, och i efterspelet gjorde man klart att man nu skulle köpa utsläppsrätter till ett sammanlagt värde av sex miljarder fram till 2040 för att kompensera för brunkolsaffären. Nu riktar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé hård kritik mot Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

– Isabella Lövin kommer ta sex miljarder från skattebetalarna och köpa utsläppsrätter och sen annullera dem. Det är i praktiken att bränna pengar, säger Tobé till Nyheter24.

Tobé menar snarare att det handlar om att MP har dåligt samvete, och att skattebetalarna får stå för notan.

– Det finns väldigt lite som pekar på att det kommer påverka klimatet positivt. Miljöpartiet har dåligt samvete för brunkolsaffären, och jag tycker inte att skattebetalarna ska betala för att Isabella Lövin har dåligt samvete.

"En konstnadseffektiv åtgärd"

Men Miljöpartiets nyblivna språkrör Isabella Lövin håller inte med om att det är ett slöseri att lägga pengar på utsläppsrätter.

– Det som begränsar utsläppen i Europa i dag är faktiskt utsläppsrätter. Det som ger resultat är om vi minskar antalet utsläppsrätter, säger Lövin till Nyheter24.

Men är inte sex miljarder väldigt mycket pengar?

– Det kommer bli 300 miljoner kronor per år, det motsvarar tio procent av Sveriges utsläpp. Det är en kostnadseffektiv åtgärd.

Håller du med Tobé?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela