Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna: Nyanlända ska plugga svenska för att få stanna i Sverige

- 09/07/2016, 11:58
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra presenterade en rad nya förslag under lördagen.
1 av 2

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra presenterade en rad nya förslag under lördagen.

TT

2 av 2

TT

Under lördagen presenterade Anna Kinberg Batra en rad förslag om integration för nyanlända i Sverige.

Lördagen är Moderaternas dag under Almedalsveckan och partiet har kommit med en rad nya förslag. Bland annat handlar det om att nyanlända ska lära sig svenska och "svenska värderingar".

Moderaterna vill göra det möjligt att stoppa bidraget till nyanlända som inte deltar i svenskundervisning. Att en har ansträngt sig för att lära sig språket ska också vara en viktig del när personerna prövas för att få permanent uppehållstillstånd.

– När vi prövar frågan om permanent uppehållstillstånd måste det ingå en prövning om att man har deltagit aktivt i etableringsinsatser. Man ska anstränga sig för att ta sig inte på arbetsmarknaden och ta sin in i svenska samhället, gör man inte det måste det få konsekvenser, säger Kinberg Batra på presskonferensen.


– Det ska kunna påverka bidrag och det ska kunna väga tungt i prövningen av permanenta uppehållstillstånd, säger hon.

Ett av förslagen handlar också om att nyanlända ska lära sig om svenska värderingar. Inom ett år från att de anlänt till Sverige ska de ha läst samhällsorientering, annars kan de få mindre etableringsstöd. Efter att de pluggat samhällsorientering ska det göra en examination – klarar det inte den får det göra om den.

Hur examinationsprovet ska gå till är dock inte klart.

– Utformningen av det är inte inget vi kan gå in detaljerat på just nu, säger Anna Kinberg Batra.

Vill du läsa mer om vad som hänt under Almedalsveckan? Följ Nyheter24:s rapportering här.

Gillar du Moderaternas förslag?