Torsdag 6 Maj
Stockholm

Fejkade nyhetssajten Satiren.se delas av tusentals

Kerstin från Stockholm blev uthängd med namn och bild i en fejkartikel – nu har hon polisanmält sajten.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tiden har artiklar som ”Missnöjd med Sverige: ’Jag är snygg och smart men får inget napp – måste va fel på tjejerna’” och ”Gorgo tigger pengar på dagarna, men lever lyxliv om nätterna! ’–Svenskar är så givmilda’” delats tusentals gånger på Facebook. Många har delat artiklarna i tron om att de är sanna, men det är fejknyhetssajten Satiren.se som står bakom "nyheterna".

Så sent som i helgen avslöjade bloggen Inte rasist men att Sverigedemokraterna i Älvsbyn delat en av sajtens artiklar i tron att det var en riktig nyhet. 

En som blev uthängd med bild på sig själv i en bluffartikel är Kerstin Sahlström från Stockholm. I artikeln ”Nästa generations pensionärer tvingas leva på sina barn – Löfven: ’–Helt rimligt’” står det att Kerstins man dött i en bilolycka, och att hon inte kan leva på sin pension.

– Det var en god vän som hade fått upp artikeln på sin Facebook-sida och kontaktade mig. Jag blev chockad, jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera det, säger Kerstin Sahlström till Nyheter24.

Kerstin har nu polisanmält sajten, och polisen rubricerar brottet som förtal och otillbörligt användande av identitet.

– Jag kände mig kränkt. Det är mina privata bilder som de snott och kokat ihop en historia om mig som inte stämmer. Folk tror ju på det, många av mina Facebook-vänner har delat den. Det här spinns ju vidare och folk tror att det är verklighet.

Satiren har nu bytt ut bilden på Kerstin mot en bild på en annan kvinna.

– Jag tycker sajten borde förbjudas, den ska bort, säger Kerstin.

Nyheter24 har varit i kontakt med sajten, som drivs av tre personer. Skaparna vill inte avslöja sin identitet, men menar att man driver med virala artiklar. De menar att man inte tjänar så mycket pengar på sajten, men att det "börjat trilla in lite slantar".

– Artiklarna bygger på att driva med situationer från verkligheten, sånt som kanske inte alltid står öppet skrivet, eller sånt som folk går och tänker på men inte säger, skriver Satiren.se i ett skriftligt meddelande till Nyheter24.

Hur ser ni på att folk hängts ut med bild trots att de inte har något med artikeln att göra?

– Det är inte rätt förstås, och tanken var att prata med personer som frivilligt ville vara med i artiklar, men det var tänkt att ske när sidan blev igenkänd. I början behövdes artiklar för att skapa innehåll, innan man fick läsare, säger Satiren.se, och man menar att man nu kommer att ha ett kontaktformulär på sajten för de som inte vill synas i artiklarna.

Är det inte bara bättre att sluta sno privata bilder?

– Jo det är det, och vi ska bli bättre på det. Vi kommer sannolikt att börja köpa in bilder att använda i artiklarna.

Många delar ju artiklarna i tron att det är på riktigt. Hur ser ni på det?

– Av just den anledningen heter hemsidan Satiren, för att redan i adressfältet påpeka att det inte är en seriös tidning. Även om sidan hade hetat "Skämtnyheter" hade vissa personer trott att artiklarna var sanna.

Har ni någon politisk agenda?

– Folk kan ha fått uppfattningen om att sidan är rasistisk, men artiklarna i det avseendet har valts ut för att det drar många läsare, skriver Satiren.se till Nyheter24.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela