1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nya planen – så ska regeringen stoppa bilbränderna

I dag presenterade Anders Ygeman och Morgan Johansson sin regeringens plan för att hur man ska lösa problemen med bilbränder.


Den senaste tiden har flera bilbränder runt om i Sverige fått mycket uppmärksamhet i media. Det har också pågått en stor diskussion om hur bilbränderna ska hanteras på bästa sätt. Och nu presenterar regeringen sin plan för hur man ska ta itu med bränderna.

Och justitieminister Morgan Johansson vill vara tydlig med att det aldrig är acceptabelt med bilbränder.

– Jag är förbaskat trött på de här ligisternas förstörelselustar. Man kan aldrig ursäkta ett sådant beteende. Den enskilde har alltid ett ansvar, sa justitieminister Morgan Johansson på en pressträff i dag.

– I Malmö har man jobbat effektivt och förebyggande med en positiv utveckling över tid, men det behövs fler åtgärder, fortsatte inrikesminister Anders Ygeman.

För att ta itu med problemen krävs både polisinsatser och sociala insatser, menar regeringen. Som ett exempel på att man nu kan ta hårdare tag är de lagändringarna mot organiserad brottslighet som trädde i kraft i somras, och som Nyheter24 skrivit om här.

– Vi kommer att göra en bred översyn för att kunna lagföra snabbare, sa Morgan Johansson, och menar att det kan bli aktuellt med snabbare juridiska spår, med så kallade jourdomstolar.

Man kommer också se över straffskalorna för att straffen för skadegörelse ska bli tuffare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för regeringens politik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.