Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Christina Örnebjär vill avskaffa vintertid i Sverige

- 23/09/2016, 09:29 -
Nu vill en politiker i Liberalerna ha bort vintertidsomställningen.
1 av 3

Nu vill en politiker i Liberalerna ha bort vintertidsomställningen.

TT

Christina Örnebjär (L).
2 av 3

Christina Örnebjär (L).

TT

Anledningen är bland annat att omställningen är en stor hälsofara.
3 av 3

Anledningen är bland annat att omställningen är en stor hälsofara.

TT

Nu kanske du snart kan slippa att ställa om klockan två gånger om året!

Om drygt en månad är det dags igen – då ska klockan ställas tillbaka en timme mitt i natten när vintertiden gör sitt intåg igen. Men snart kan det vara slut med att ställa om klockan – åtminstone om ett förslag som Liberalernas Christina Örnebjär lagt går igenom.

– Det finns ingen poäng med att ha kvar vintertiden. Tanken från början var att man skulle spara energi men det har blivit tvärtom. Dessutom är det en hälsofara, folk dör, säger Örnebjär till Nyheter24.

Debatten om att avskaffa vinter- och sommartid har pågått under flera år. Bland annat har det visat sig att övergångarna mellan sommar- och vintertid ökar antalet hjärtinfarkter i Sverige, och att barn inte får tillräckligt mycket dagsljus på hösten.

En av anledningarna till att systemet fortfarande finns kvar, menar Örnebjär, är att det är en tradition och att Sverige har samma sommar- och vintertid som i resten av EU. Men hon kan just nu inte svara på när systemet kommer kunna avskaffas.

– Det vet jag inte, men jag hoppas på att kunna väcka opinion, jag vet att det är många som tycker likadant, säger Örnebjär till Nyheter24.

Farorna med vintertid:

För den som lider av svår stress eller depression kan det bli väldigt påfrestande att ställa om klockan. varje år dör runt 30 personer av att klockan ställs om.

Sverige har haft uppdelningen mellan vinter- och sommartid sedan 1980, och i EU har man haft gemensam tid sedan 1996.

De politiska förslagen duggar tätt just nu – och igår kunde Nyheter24 rapportera att en toppolitiker vill dra in ekonomiska stödet till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Läs mer om det här.

Tycker du att sommar- och vintertid bör avskaffas?