Nu verkar politikerna vara överens om att lumpen är en bra grej.
1 av 2
Nu verkar politikerna vara överens om att lumpen är en bra grej. - Foto: TT
Nu har Moderaterna nämligen gått med på tåget.
2 av 2
Nu har Moderaterna nämligen gått med på tåget. - Foto: TT

Politikerna är överens: Unga ska tvingas göra lumpen

Nu är det mer eller mindre klart – det blir värnplikt. Och det verkar som att beslutet kommer att gälla länge.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För ungefär en månad sedan öppnade en utredning för att återinför värnplikten i Sverige, något som skulle leda till att tusentals unga skulle behöva göra lumpen.

Sen dess har förslaget diskuterats väldigt mycket, och nu verkar politikerna vara hyfsat överens om att en ny värnplikt är en bra idé.

Regeringen har tidigare varit positiva, mest för att undvika personalbristen inom armén, och nu tycker även Moderaterna att det är en bra grej.

– Det är ett annat läge nu än det var 2009, det är ett stadigt försämrat säkerhetsläge som har etablerat sig. Det viktigaste måste vara att det är verklighetens behov som styr, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson till Svenska Dagbladet.

Och Moderaterna håller med regeringen om att det handlar om att armén ska ha något folk överhuvudtaget.

– Det handlar om att stärka den svenska försvarsförmågan och då är personalförsörjningen en väldigt väsentlig del av det, säger Hallmark till SvD.

Att Moderaterna gillar förslaget innebär att regeringen kan fixa en bred överenskommelse i riksdagen med flera partier, som gör att beslutet kommer att hålla länge, hur valresultaten än ser ut i framtiden.

Och redan på eftermiddagen kom regeringens besked. Det kommer att bli ett återinförande av värnplikt. Läs mer om det här. Och är du kanske en av dem som kommer att behöva kallas in? Kolla här för att ta reda på det.

Gillar du Snapchat? Då kanske du borde veta att du kan få fängelse om du använder snap när du gör lumpen. Läs om det här.

Har du ens vad som krävs för att göra lumpen? Gör vårt quiz här under för att ta reda på det!

 

 

Mer om värnplikt i Sverige:

Mellan 1901 och 2009 hade Sverige allmän värnplikt, som gick ut på att nästan alla män tvingades göra tester för att se om de var lämpliga för att göra lumpen eller inte. Hur många som behövt göra lumpen har varierat, men under 50-talet var så många som 40 000 om året som gjorde värnplikt.

/
/
Vill du göra lumpen?
Tack för din röst!