SD-toppens förslag: Tvinga alla att gå ett extra år i skolan

- 29/09/2016, 16:09 -
Richard Jomshof är partisekreterare för Sverigedemokraterna.
1 av 2

Richard Jomshof är partisekreterare för Sverigedemokraterna.

TT

Nu tycker han att alla ska gå längre i skolan.
2 av 2

Nu tycker han att alla ska gå längre i skolan.

TT

I dag måste alla barn gå nio år i grundskola. Men det vill Sverigedemokraternas Richard Jomshof ändra på.

En del som går i skolan tycker kanske att den är lång nog som den är. Men nu vill Sverigedemokraternas Richard Jomshof göra den ännu längre. I ett förslag till riksdagen säger han nu att han villl att den ska vara tio år.

Det innebär att förskoleklassen kommer att vara obligatoriskt för alla barn. Konkret skulle det innebära att alla måste börja skolan när de är sex år gamla.

– Utbildningsutskottet har i ett tillkännagivande uppmanat regeringen att arbeta fram ett förslag om tioårig grundskola. Förskoleklassen blir därmed en obligatorisk del av grundskolan och påverkar alltså inte de som redan avklarat förskolan, säger Richard Jomshof till Nyheter24.

Med andra ord så finns det ingen risk att du som går i skolan nu kommer att påverkas av förslaget, även om SD skulle få sin vilja igenom.

Hur ska det här ens vara möjligt med tanke på lärarbristen?

– Detta är givetvis något som regeringen behöver ta i beaktning när de arbetar fram förslaget. Men en lösning skulle exempelvis kunna vara att dagens förskolepersonal ges möjlighet till vidareutbildning, säger Jomshof.

Tycker du det här är ett bra förslag?