Fler och fler verkar vilja se en höjning av maxhastigheten för epa-traktorer.
1 av 4
Fler och fler verkar vilja se en höjning av maxhastigheten för epa-traktorer. - Foto: Wikimedia Commons / TT Nyhetsbyrån
Genom åren har även politiker skickat in förslag till förändring.
2 av 4
Genom åren har även politiker skickat in förslag till förändring. - Foto: Wikimedia Commons
"En relativt bred A-traktor på vanliga vägar skapar frustration och lockar ofta till farliga omkörningar av bakomvarande trafikanter", skriver Per Klarberg och Jimmy Ståhl, riksdagsledamöter för SD, i en motion som lämnades in under tisdagen.
3 av 4
"En relativt bred A-traktor på vanliga vägar skapar frustration och lockar ofta till farliga omkörningar av bakomvarande trafikanter", skriver Per Klarberg och Jimmy Ståhl, riksdagsledamöter för SD, i en motion som lämnades in under tisdagen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Nu återstår det bara att se om epa-traktorer kommer att få köra snabbare eller inte.
4 av 4
Nu återstår det bara att se om epa-traktorer kommer att få köra snabbare eller inte. - Foto: HerrNilsson via Wikimedia Commons

Full fart framåt! Politiker vill låta epa-traktorer köra snabbare

Politiker vill höja hastigheten för A-traktorer.


Redan för flera år sedan kunde Nyheter24 rapportera om hur över 5 000 människor gått med i en Facebookgrupp som ville höja hastighetsgränsen för epa-traktorer, eller A-traktorer som de också heter. Den nuvarande maxhastigheten ligger fortfarande ligger på 30 km/timmen.

– I 30 km/timmen känns det inte som man tar sig framåt, utan bakåt och man är en trafikfara för bakomvarande fordon. Med högre hastighet skulle färre bli påkörda bakifrån och omkörningsolyckor skulle minska, sa killen bakom gruppen då.

Sedan dess har liknade röster höjts, inte minst från politiskt håll.

Under tisdagen lämnade Per Klarberg och Jimmy Ståhl, båda riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna, in en motion till riksdagen om att höja maxhastigheten för A-traktorer till 45 km/timmen.

EPATT

Riksdagsledamöterna menar att dagens regler inte längre funkar. De jämför med mopedbilar som finns i dag och som får köra i 45 km/timmen med körkort som gäller för en A-traktor.

"Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det dessutom önskvärt med en högre hastighet eftersom en relativt bred A-traktor på vanliga vägar skapar frustration och ofta lockar till farliga omkörningar av bakomvarande trafikanter", skriver SD-politikerna i motionen.

Per Klarberg och Jimmy Ståhl lämnade in en likadan motion till riksdagen för precis ett år sedan.

Och faktum är att de inte är ensamma. Även Cecilia Widegren, riksdagsledamot för Moderaterna, skickade i samma veva in en motion till riksdagen där hon skrev att hastigheten på epa-traktorer borde höjas till "åtminstone 45 km/h".

Även moderata riksdagsledamot Edward Riedl skrev en liknande motion då, och i slutet av förra månaden skickade även Magnus Oscarsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, in en motion med samma syfte.

a-traktorTT

Nu återstår det bara att se om epa-traktorer kommer att få köra snabbare eller inte.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde epa-traktorer få köra fortare än 30 km/timmen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.