Om du känner dig osäker på om någon vill ha sex med dig borde du fråga om den vill!
1 av 5
Om du känner dig osäker på om någon vill ha sex med dig borde du fråga om den vill! - Foto: TT / TT
Om du har sex med någon som inte visat att den vill ha sex med dig kan du dömas för sexuellt övergrepp, enligt ett nytt lagförslag.
2 av 5
Om du har sex med någon som inte visat att den vill ha sex med dig kan du dömas för sexuellt övergrepp, enligt ett nytt lagförslag. - Foto: TT
Enligt det nya förslaget ska sex utan "frivilligt deltagande" från alla parter vara övergrepp.
3 av 5
Enligt det nya förslaget ska sex utan "frivilligt deltagande" från alla parter vara övergrepp. - Foto: TT
Om någon är passiv ska du inte ha sex med den.
4 av 5
Om någon är passiv ska du inte ha sex med den. - Foto: TT
Om någon är alltför full, eller av annan anledning inte riktigt har kontroll över vad den gör, kan den inte säga ja till sex.
5 av 5
Om någon är alltför full, eller av annan anledning inte riktigt har kontroll över vad den gör, kan den inte säga ja till sex. - Foto: TT

7 saker du behöver veta för att inte bli en våldtäktsman

Sexbrottslagen kommer troligtvis snart att göras om. Det här behöver du veta för att inte bli en våldtäktsman.


Lagen om våldtäkt och sexuella övergrepp kommer antagligen att göras om. Under onsdagen tog regeringen emot en utredning om hur sexbrottslagen kan bli bättre.

Om riksdagen röstar för att införa lagändringarna kommer lagen att skärpas.

Vissa tror att den nya lagen gör att de riskerar att oskyldigt dömas för våldtäkt – men oroa dig inte för det – om du följer punkterna nedan är risken mycket liten att du våldtar någon.

1. Var överens

Den nya lagen handlar om att alla inblandade i sexuella handlingar ska utföra det frivilligt. Så försäkra dig om att den du ligger med också vill ligga med dig. Känner du dig osäker? Fråga!

samlag samtyckeTT

2. Utnyttja ingen på internet

Men det kan väl inte vara våldtäkt om det inte sker IRL, kanske du tänker? Jo, enligt det nya lagförslaget ska du kunna dömas för samma typ av sexualbrott oberoende av om det skett framför skärmen eller ansikte mot ansikte.

3. Ligg inte med någon som är passiv

Om du börjar tafsa på någon och den forsätter ligga stilla som en fisk ska du sluta. Personen har nämligen inte visat att den vill delta i sexandet du försöker få igång. Om du fortsätter trots att den andra personen ligger stilla kan du dömas för sexuellt övergrepp.

lakanTT

4. Om ni haft sex en gång betyder det inte att ni ska ha sex igen

Bara för att en person velat ligga med dig en gång betyder det inte att den vill göra det igen. För varje tillfälle ni har någon typ av sex måste det ske frivilligt och ni båda måste visat att ni vill.

5. Hota ingen

Om du eller någon annan hotar en person, eller om den är i en utsatt situation, och det är därför den säger ja till att ha sex med dig så räknas det inte som ett ja. Om du då genomför ett samlag eller annan sexuell handling med den personen kan du bli dömd för det.

6. Ha inte sex med någon som inte är vid sina sinnes fulla bruk

Om någon är så packad, påverkad av droger eller så pass sjuk att den inte riktigt vet vad den säger kan den inte samtycka till sex. Om du utnyttjar den situationen kan du dömas för sexuellt övergrepp – även om den sagt ja.

vinTT

7. Ljug inte om vem du är

Ovanligt kan tyckas, men Nyheter24 har tidigare skrivit om ett fall där en kvinna ljög om sin identitet och sedan försökte ha sex med en annan kvinna. Om du inte är ärlig med vem du är kan du bli dömd för övergrepp, enligt det nya lagförslaget.

Följer du punkterna ovan borde du inte kunna dömas för våldtäkt, varken med den nuvarande lagen eller enligt den föreslagna.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
Lag
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det nya lagförslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.