Torsdag 19 Maj
Stockholm

Vänsterpartisten: Förbjud skolor från att dela upp pojkar och flickor

Vänsterpartiet vill stoppa könssegregation.
1 av 3
Vänsterpartiet vill stoppa könssegregation. Foto: TT / TT
I vissa skolor har pojkar och flickor delats upp på grund av religion. Det vill Kakabaveh stoppa.
2 av 3
I vissa skolor har pojkar och flickor delats upp på grund av religion. Det vill Kakabaveh stoppa. Foto: TT
Amine Kakabaveh, Vänsterpartiet.
3 av 3
Amine Kakabaveh, Vänsterpartiet. Foto: TT

Amineh Kakabaveh vill sätta stopp för att Sverige tillåter religösa skolor att dela upp elever efter kön.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tycker du att det är okej att dela upp flickar och pojkar under skolans idrottslektioner? Den frågan är inte alla överens om.

Under sommaren blev muslimska Al-Azharskolan uppmärksammad för att låta flickor och pojkar ha idrott var för sig, något som var helt i sin ordning enligt skolinspektionen. Senare kom det fram att samma sak skedde på flera andra muslimska skolor.

Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh gillar inte det här.

Hon har lämnat in en motion till riksdagen, alltså ett förslag, om ett förbud mot att dela upp elever efter kön av religiösa skäl.

– I Sverige tillåter man att tjejer och killar delas upp. Det är allvarligt och skapar mer könsrasism i samhället, säger Kakabaveh till Nyheter24.

Hon menar att det är emot Sveriges lagar och normer att dela upp eleverna och att det kan riskera kvinnors rättigheter. I stället vill hon att all undervisning där killar och tjejer delas upp av religösa skäl stoppas.

– De kan själva bestämma sig när de är 18 år om de vill bli muslimer, kristna, ateister eller något annat, säger Kakabaveh, och fortsätter:

– 2016 ska barn och unga lära sig vetenskap och inte tusenåriga vidskepelser. I detta land som vill implementera barnkonventionen går det stick i stäv med strävan om barns grundläggande rättigheter.

Däremot lyfter hon fram att det ska vara tillåtet att dela upp elever om man ska prata om känsliga ämnen, som sex och samlevnad till exempel.

En skola som absolut inte delar upp elever är Dusjaland-skolan där alla elever får duscha tillsammans.

Hon har tidigare kommit på kant med sitt parti då hon delade fascistisk propaganda på sin Facebooksida. Läs Amineh Kakabaves egen text: Förortens kvinnor är varken kuvade eller horor.

Håller du med Amineh Kakabaveh?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela