SD vill införa gymnasieutbildningar som bara är två år och inte ger högskolebehörighet.
1 av 3
SD vill införa gymnasieutbildningar som bara är två år och inte ger högskolebehörighet. - Foto: TT / TT
Det ska bland annat handla om utbildningar till yrken inom som byggsektorn.
2 av 3
Det ska bland annat handla om utbildningar till yrken inom som byggsektorn. - Foto: TT
Stefan Jakobsson, Sverigedemokraterna.
3 av 3
Stefan Jakobsson, Sverigedemokraterna. - Foto: TT

Sverigedemokraterna vill göra gymnasiet kortare – för vissa elever

Med kortare gymnasieprogram skulle färre hoppa av, det tror Sverigedemokraterna.


Tycker du tre år är lång tid? Det är ju så lång en elev förväntas gå i gymnasiet, men vissa tycker det är för länge.

Sverigedemokraterna vill införa utbildningar som bara är två år. Partet tror bland annat att det kan leda till att färre hoppar av och att flera slutför sin utbildning, skriver Sveriges Radio. Lite tvärtemot hur partiet tänkte när de ville förlänga skolplikten med ett år alltså.

– Vi kan se i dag att det sker enormt många avhopp från gymnasiet. Vi hade ju en bransch som under 20-30 år läste tvåårigt gymnasium och sedan gick ut och jobbade som snickare, betongare och elektriker. De är högt eftertraktade på marknaden i dag, säger Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson till Ekot.

TT

Programmen ska gälla yrken inom till exempel byggsektorn och ska inte vara högskoleförberedande, fast det ska gå att läsa till de ämnen som behövs för att plugga vidare.

Men har SD någon chans att få igenom det här? Nej, inte direkt. Sveriges Radio skriver att det bara är Liberalerna som också vill införa tvåårigt gymnasium, så just nu kommer det inte bli av.

SD:aren Stefan Jakobsson har tidigare kommit med förslaget att lärare måste vara neutrala.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du SD:s förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.