Sverigedemokraterna har gjort bort sig igen.
1 av 3
Sverigedemokraterna har gjort bort sig igen. - Foto: TT / Facebook
Det här är typiskt för Sverigedemokrater, menar Lisa Bjurwald som är expert på högerextremism och näthat.
2 av 3
Det här är typiskt för Sverigedemokrater, menar Lisa Bjurwald som är expert på högerextremism och näthat. - Foto: TT
Sverigedemokraterna har en uttalad policy om nolltolerans mot rasism. Men i stället verkar Ekeroths rasism vara en tillgång för partiet, menar experten.
3 av 3
Sverigedemokraterna har en uttalad policy om nolltolerans mot rasism. Men i stället verkar Ekeroths rasism vara en tillgång för partiet, menar experten. - Foto: TT

Experten: Det finns ingen nolltolerans i SD – då hade inte Ekeroth varit kvar

Främlingsfientlighet lockar väljare till Sverigedemokraterna, det säger experten Lisa Bjurwald. Därför petas inte politikerna som sprider rasism.


Sverigedemokraterna har gjort bort sig igen. Den här gången handlar det om riksdagsledamoten Kent Ekeroth och lokala politikern Jörgen Fogelklou som lagt ut en bild och antyder att en person på bilden ljugit om sin ålder.

Det är en skärmdump från Nyhetsmorgon i TV4 och bilden visar fem höstadieelever. En av dem ser ut att vara något äldre än de andra och har utländskt ursprung – då såg Sverigedemokraterna sin chans.

Ekeroth delade den här bilden:

Ekeroth Facebook 15Faksimil / Facebook

Det här är typiskt för Sverigedemokrater, menar Lisa Bjurwald som är expert på högerextremism och näthat. Genom att dela bilden misstänkliggörs personer som till utseende passar in i SD:ares bild av hur en flykting ser ut.

– Det här är grunden till all klassisk rasism, man säger att den här personen inte passar in, säger Bjurwald till Nyheter24.


Sverigedemokraterna har en uttalad policy om nolltolerans mot rasism – något som partiledningen gått emot flera gånger, enligt Bjurwald. Hade partiet tagit allvarligt på nolltoleransen hade till exempel inte Ekeroth varit kvar.

– Hade det funnits någon sanning i nolltoleransen hade han rykt för flera år sedan, säger hon.

I stället verkar Ekeroths rasism vara en tillgång för partiet. Det fungerar som om de delade upp uppgiften i bad cop, good coop. På ena sidan Jimmie Åkesson som den snälla familjefadern som inte tillåter rasism och på den andra sidan Kent Ekeroth som använder rasismen för att locka till sig väljare.

– De som alltid lockat är främlingsfientligheten. Det är det som går hem hos väljarna. Hade det varit ett sant demokratiskt parti skulle de aldrig uppmuntra till sådan här stämning, säger Bjurwald till Nyheter24.

Trots att Kent Ekeroths hot avslöjades som osanning fortsätter hatet att komma. Dessutom blev Jörgen Fogelklou totalt ägd av en 15-åring.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att SD har nolltolerans mot rasism?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.